Алтернативният проект Свещи
Неистовата надпревара между светлина и тъмнина, между стремежа да бъдем човечни и мрачната ни страна е сякаш основният смисъл на проекта "Свещи", показан в галерия XXL от 23 до 31 януари 2001. Изложбата е дело на студенти от художествения факултет към Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".
Събрани заедно само за този проект, както пише в концепцията, авторите използват конвенционални (живопис) и неконвенционални (инсталация) средства за реализацията му. Според Атанас Тотляков (ръководител на проекта), Леон Бабачев, Камен Бонев, Ивайло Василев, Дарина Добрева, Данаил Кондиков, Ясен Ненков, Гълъбин Христов, Чавдар Чакъров и Васил Янев това, което ги свързва, е сходната менталност, погледът на младия човек, който се стреми към неподправеност и чистота, а изтъканият от непоправим фалш свят утежнява това му начинание. А иначе желанието им изцяло е насочено към представяне на интерактивно по заряд и алтернативно по визия изкуство. В стремежа си да изразят своите мисли, търсения, опасения и мечти, младите артисти са избрали "храмовото" пространство, свещта и тайнствените й отблясъци. Светло и тъмно, добро и зло са опозициите, които обуславят всяка от 12-те творби. И според нагласата на автора някои от тях са в по-светли, оптимистични тонове, а други са в мрачни и потискащи нюанси. Хипнотично трептящият пламък на свещта сякаш показва превратностите в човешкия живот, перманентната борба между доброто и злото, в която надделява ту едното, ту другото. Или просто изтъква сивотата на ежедневието, като оставя в средата едва забележим светъл лъч - на надеждата...
Разговор на авторите, съпътствал творческия процес, озвучаваше задушевния сумрак в галерията. Изложбата на търновските студенти, романтична и някак чиста, бе провокация към фантазията, рационалните и ирационални възприятия на зрителя. Добрата подготовка на проекта, включваща и луксозен каталог, позволи успешната инвазия на търновци в столицата.
Естествено, идеята за интимност, която авторите са вложили в произведенията, не успя да се изяви при откриването на изложбата. Многобройните посетители не даваха възможност зрителят да остане насаме с дадена творба, а точно това създава чувството за близост и единение. За сметка на това атмосферата бе изпълнена с бодрия дух на оптимизъм и вяра във всеки и всичко, присъщи на младите хора. Такива бяха не само авторите, но и по-голямата част от публиката. Може би затова проектът "Свещи" се превърна в апел за чистота, доброта и искреност в човешките взаимоотношения. В пространството на галерия XXL младите художници успяха да постигнат това, което сами определят като "една алтернативна среда, мистична като храм и безкрайно човешка".

Светлана Попова