Христина Ангелакова - новият оперен директор
Христина Ангелакова е новият главен директор на Софийската опера. Тя ще встъпи в длъжност на 10 февруари т. г. Договорът й е за две години.
Това стана след конкурс, съгласно изискванията на Закона за закрила и развитие на културата. В конкурса са участвали още: Христо Христов, доц. Румен Нейков, Константин Кюркчиев и досегашният директор на операта Пламен Карталов.
Кандидатите са представили писмени концепции за развитието на оперния институт и с тях е било проведено събеседване. Комисията е била председателствана от заместник-министъра на културата Юрий Дачев. В нейния състав са били: проф. Павел Герджиков, председател на Националния съвет за музика и танц, проф. Жени Захариева, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Велислав Заимов - главен секретар на Съюза на българските композитори, проф. Александър Йосифов - композитор, доц. Калина Богоева - балетен педагог, член на НСМТ, Екатерина Дочева - музикален критик от БНР, доц. Анелия Янева - член на НСМТ, Милен Начев - диригент на Симфоничния оркестър на БНР, член на НСМТ, Полка Александрова - директор на Дирекция "Структурна реформа, правно-нормативна дейност и анализи и прогнози" в Министерството на културата. Въз основа на резултатите, показани на конкурса, комисията е класирала Христина Ангелакова на първо място.
Оперната певица Христина Ангелакова е завършила Българската държавна консерватория при проф. Сима Иванова. Специализирала е в Римската академия "Санта Чечилия", била е на 3-годишен договор в Ла Скала. Член е на Софийската опера от 24 години. Пяла е на сцените на почти всички европейски страни.
Нейните планове за репертоара на Софийската опера и балет са свързани с увеличаването на броя на премиерите и с разширяването на стиловите границите - от барока до съвременността. Предвижда се да бъдат поставени творби от руската композиторска школа на XIX и XX век, шедьоври на националните музикални школи от XIX век, както и барокови музикално-сценични произведения. Специално внимание в репертоарния план се отделя на българското оперно творчество, което е задължителен акцент в афиша на националния оперен театър.
По отношение на постановъчните екипи, Христина Ангелакова е убедена, че режисьорските традиции трябва да прелеят в изяви на по-младото поколение режисьори. Александър Морфов вероятно ще постави "Летящият холандец" на Вагнер, а Теди Москов - Моцартовия "Дон Жуан".
По отношение на обновлението на визията на представяното у нас оперно изкуство Христина Ангелакова разчита на подкрепата на доц. Светослав Кокалов - декан в Националната художествена академия "Н. И. Павлович" и преподавател по сценография. Ще бъдат канени и млади художници, които да участват в работата на Националната опера със свои проекти, а също и с идеи за нов тип реклама на театъра. Предвижда се и широко присъствие на възможно най-точна и актуална информация за Националната опера в Интернет.
Специално внимание ще бъде отделено и на младата публика с разнообразни инициативи за приобщаването й към музикално-сценичния жанр.
Както и досега, Софийската опера ще продължи контактите си с българските певци, чиято кариера протича в чужбина. Ще бъдат направени усилия да бъдат приобщени изпълнители като Веселина Кацарова например, които отдавна не са имали изява на наша сцена. А звезди като Райна Кабаиванска ще бъдат канени да се представят с роли, в които българската публика досега не ги е виждала. В случая се има предвид "Делото Макропулос" на Яначек. Едновременно с това ще се търси и баланс между гостуванията и достойното присъствие на постоянните членове на оперния ансамбъл.
Христина Ангелакова не е привърженичка на "операта на площада" поради ощетяването на звука в постановките на открито. Същевременно тя възнамерява да подеме инициатива за възстановяването на Летния театър, който със своите 2500 места и с условията си би могъл да се превърне в подходящо място за спектакли.
Вестник "Култура" сърдечно пожелава успех на Христина Ангелакова!

К