НСРТ - БНР 7:2
или Кой се нуждае от "спешна реанимация"

Какво са се разпискали и от "Ботев", пратиха го човека да оправи точно тяхното дередже. Което бива определяно от едни умни хора в НСРТ ту като "перла в короната" (преди!), ту като "окаяно" (след!). Зела-дала е тая програма един вид, положението е критично. Най-добре е интелектуалците да дойдат! Понеже няма как вкупом, идва техен пратеник. Получил е благословия и поради забележителното прозрение, че сме "... боледуващата програма, която се нуждае от спешна реанимация". Наоколо пращи от здраве, а едничката програма, изцяло достойна за "интензивното" в печелившата хуманно-културно-духовно-образователно-възпитателно-морално-етична концепция (глобална при това!) се оказва "Христо Ботев". Добре поне, че НСРТ не се занимава със здравеопазването. Известно е до какво водят сбърканите диагнози там. Тук впрочем - също. Може пък това да е целта. Най-ясно става кои органи са се нуждаели от лечение тъкмо при аутопсия.
Опитах се да проумея как конкретно ще се осъществява лечението. В събеседването с НСРТ кандидатът предлага културната проблематика да се разгърне многоаспектно, като "зазвучат българската и световната литература в актьорски изпълнения", като "образователната линия бъде изведена и направена младежка образователна програма" и прочие, няма да коментирам.
Онова, което ме разби обаче, е: "Ще се появят предавания за изкуство". И точка. Тъй като се занимавам с музиката в програма "Христо Ботев", ще ми се да попитам интелектуалците, които четат "Култура": Мислите ли, че 12 часа в денонощието специализирани музикални предавания се отнасят примерно към цех "битови услуги" или кой знае какво? Очевидно такова е виждането на избрания (7:2). Музиката, това е поносим, но незадължителен декор, върху чийто фон се открояват духовност и култура (в частност и изкуствата). За него е разбираемо, може и да е простимо. Но за НСРТ с всичките им анализатори, сътрудници, мониторинги, съвременни подходи?...
После се изненадват, че имало протести. Едва ли не някакви кресльовци, момченца и момиченца с недобър език се нахвърлят върху човека. Просто защото не им е симпатичен, да речем. И започват да се леят едни аргументи постфактум как това е най-блестящият, най-независимият, най-правилният избор, при това законен, легитимен и неоспорим. Само че се леят трескаво, прибързано и излагащо. Неподготвени. Подцениха ни. Нямаше ли кой да им каже, че в Радиото работят достатъчно хора, които не сменят позициите си от вчера до днес. Защото се уважават. Които държат на работата си и я ценят високо. Защото я могат. Които не треперят за договорчета. Тъй като главният техен договор е с публиката им. Малка екстремна групичка, хунвейбини, стачка на дирекционните съвети (според недоброжелатели) или журналистическата младост на Радиото (според доброжелатели)... Никой не пожела да забележи, че са различни, има водещи (скандални и нескандални), редактори, тонрежисьори, техници и инженери... има шефове, но и съвсем не. Всеки от тях има своята мотивация и тя съвсем не е бездуховна и безкултурна. Колкото до обидите и хулите, мисля, че най-голямата сред тях е огромната плесница, която получихме. Както обясни още при "номинациите" един суперstar радиокадър, радиото е дотам смазана машина, че може и без генерален директор... Ама кой да прозре подтекста? Това на шега. А истината вероятно е някъде в обществено неизвестна договорка (не изтръпвайте!) между НСРТ и предпочетения кандидат, където е панацеята:
- за честотите, мрежата, чуваемостта
- за дигитализацията
- за консолидирания бюджет и неговите редактори
- за музикалните състави, собствените приходи, международните връзки...
А бих могла да продължавам, но тъй като започнах с концептуалното виждане за нуждата от "спешна реанимация", най-вероятно в договорката влиза и "Ботев". Като необходимия клин, като инертна маса, като успокояващ мехлем, какво впрочем? Кой да каже нещо, като не знае за какво става дума. И като не е знаел, да не си избърсва с нас решението.
Сбърках, ще ме обвинят пак в манипулация. Поправям се. Не говоря от името на цялата програма. От свое.

Маня Попова