Класици в софийските галерии
Периодично галериите биват обхванати от стремление към художествената ни традиция и представят непоказвани (или малко показвани) произведения на няколкото популярни български художници със статут на локални "класици". Най-често това са работи на Златю Бояджиев. В галерия "Класика" са представени няколко картини от 50-те и повече от 70-те години, половината частно притежание, останалите с възможност да бъдат придобити срещу няколко (десетки) хиляди долара. Те по никакъв начин не обогатяват визията за художника, просто показват още и още произведения в познатия стил. Някои са откровено скучни пейзажи и портрети, чиято единствена стойност е подписът на големия Златю Бояджиев. Публична тайна обаче е, че той е може би най-фалшифицираният художник, доколкото стилът от втория му период е лесен за подражание. Произведенията имат сертификати, увериха ме в галерията, и това би трябвало да успокои потенциалните купувачи. Рисунки от същия автор представя и СГХГ - могат да се видят до 28 февруари. Така че месецът се очертава като посветен на Златю Бояджиев.
Далеч по-интересна е изложбата "Интимно" с малки пластики на Васка Емануилова и рисунки на Стоян Венев в галерия "Ирида". На фотографията от диплянката произведението на Стоян Венев е толкова нетипично за него, че възникнаха съмнения за автентичността на серията по "Кама Сутра" от 70-те (още повече, че рисунките не са подписани). В галерията обаче на места могат да се разпознаят дебелашко развеселените типажи на художника, макар и в непривични за тях ситуации на откровено сексуални занимания. Малките пластики на Васка Емануилова на пръв поглед са съвсем класически в пряк и преносен смисъл - като пози на любовната игра.
Зрителят първоначално пропуска да забележи, че тя се осъществява не от мъж и жена, а от две жени. Серията, правена през 30-те години, показва наистина непозната (макар и подозирана в арт средите) страна от творчеството и личността на Васка Емануилова - пристрастна, нежна и интимна, при това въплътена в много качествена пластика.
Васка Емануилова, изложба Интимно, галерия Ирида


Разбираемо е, че в недалечното минало серията е останала в сянка. Днес тя намира своята разбираща и толерантна публика и доказва, че понякога класиците могат да ни изненадат приятно.

Диана Попова