Винаги ли доброто побеждава?

- "Image et science" обединява три фестивала: единият е за научно-популярни филми, другият е за филмови пътеписи и други видове документални филми, а третият е "Prix television jeunesse 2000", в който участвахме в края на миналата година. В него участваха четири предварително селекционирани страни от мониторинг на ЮНЕСКО и Международната комисия на Франция по кино и телевизия и за три часа пред 9-членно международно жури трябваше да представят цялостна концепция на детските програми. Конкуренти ни бяха Чили, Китай и Финландия. Във финландските програми преобладаваха техническите постижения, в чилийските - научната тематика, а в китайската нещата бяха най-вече от масов характер.
- Какви бяха наградите?
- Имаше четири награди. Нашата беше за принос в развитието на познанието в детските програми на БНТ и това всъщност е големият годишен приз...
- По какъв принцип България беше селекционирана като финалист?
- Мисля, че се избират представители от различни региони. Ние бяхме от Източна Европа. А критерият е бил качеството на програмите, което е било следено от аташетата по култура.
- Не мислите ли, че децата могат много лесно да бъдат прилъгани с разни смешни, шарени, но и плоски програми?
- Да, случва се да се лъжат с фалшиви "бонбонки" и некачествени анимации. Нашата цел е, създавайки собствената си програма, да сме алтернатива на това. Стремим се да издаваме оригинална продукция с качествена българска драматургия, неща, които не може да ни поднесе чуждата програма. Гледайки много чужди неща, аз твърдя, че нашата продукция не е по-назад и че нашата телевизия не е най-скучната. Естествено, ние селекционираме най-доброто от чуждите програми, с най-високия международен рейтинг. Например бяхме първите, които излъчиха "Банани с пижами", което е едно от най-известните предавания за малки деца по света.
- Можете ли да се конкурирате с чуждата анимация?
- За съжаление, не. БНТ няма пари за това толкова скъпо производство. Ние продуцираме най-различни версии на кукли, защото е по-лесно, а и по-нестандартно.
- Какво стана с предаването "Лексикон"?
- Той слезе от ефир с достойнство, след като шест години се излъчваше с много висок рейтинг. Решихме да го свалим от екран, докато още се харесва, а не когато е писнало на зрителите.
- Как станахте главен продуцент на детските програми в БНТ?
- В 28-годишната ми практика в БНТ съм минал през всички длъжности. Първото нещо, което направих в телевизията, беше през 1972 г. Тогава изметох трето студио. Минал съм през асистент-режисьор, организатор, директор на продукция, уредник на програма, редактор, заместник-главен редактор, после през 1992 станах делегиран продуцент на детските програми по Канал 1, през 1993 ме назначиха за ръководител на направлението за детски програми. Моята работа е да създам среда на другите продуценти и да поддържам високо летвата за качеството на продукцията. За това човек трябва да има организационни умения, да познава спецификата на телевизионното производство, да може да борави с финанси и най-важното - да разбира от литература, диалог, драматургия.
- В повечето приказки доброто винаги побеждава. Задължително ли е?
- Стараем се да не го показваме така, защото животът е малко по-различен. По принцип приказката е свързана с емоционално начало, което е заложено в човешката същност. Но нейните послания са твърде идеални. Затова съвременната тенденция е нещата да бъдат малко по-модернизирани, по-реални за децата - измислицата вече трудно може да ги хване. Ние снимаме приказки, но по начин, който да ги прави по-различни; не се създават много нови приказки и се налага да се обръщаме към класиката. В момента малките са подложени на голям натиск от страна на новите технологии, на трудното време, в което живеем и в което са разводнени понятията добро и зло. Ако те сега не разберат какво е добро и какво е зло, няма да бъдат добре подготвени за живота. За да можеш да се бориш със злото, трябва да знаеш какво е то. Получавахме сърдити отзиви, че показваме "Война на зверовете", защото имало много насилие. Но това е най-добрата 3D анимация и насилието в нея е нарисувано, а не истинско. Иначе се стремим да избягваме насилието в детските игрални филми.


Разговора води Лора Варийска


Разговарям с Румен Николов,
ръководител на направление Детски програми
в БНТ,по
повод успешното представяне на БНТ на фестивала Image et science
в Париж.