Терминът интелектуалец в края на дните
Един фейлетонист от един ежедневник се сети да ме обвини, че щом терминът "интелектуалец" буди в мен някакви съмнения, значи отричам поетите, та включително и Валери Петров. Да спориш с фейлетон е безсмислено занимание, но се пак съм длъжен да дам опровержение. Ето го: няма такова нещо!
Поетът (художникът, историкът и пр.) и интелектуалецът са две различни персони, макар и на една и съща личност. При това втората "по право" паразитира върху авторитета на първата, използва го, за да си осигури достъп до медиите и да се произнася по общи въпроси от морален порядък - колкото по-често, толкова по-морално. Интелектуалецът в съвременния свят е медийна персона, чиято любима игра се нарича "съвест на нацията". Играе се по следния начин: чрез силни думи правиш зрителите, слушателите и читателите по-добри, т.е. изземаш им правото на собствен морален избор, защото не си сигурен, че ще могат да се справят с него (ако това не стане, интелектуалецът горко страда и люто се сърди). Рискът от подобно поведение е аморализация (и деморализация) на медийната публичност. Тук му е мястото да цитирам някой постмодернист (Бауман, например), та кръгът на традиционните обвинения към мен да се затвори: "Да бъдеш морален" не означава "да бъдеш добър", а означава да упражняваш свободата си на авторство и/или на действие като избор между доброто и злото". Интелектуалците са най-мощната медийна прахосмукачка за тази свобода.
В събота бяхме в един манастир близо до София. Игуменката, сърдечна жена, която обича богомолците и се радва на света, все гледа да ти каже нещо окуражаващо. Този път обаче беше загрижена, не мрачна или назидателна, а просто загрижена. "Усещам го, ни каза тя, идва краят на дните, затова хората не знаят какво правят. Използвайте Великденския пост да се пречистите, да се подготвите...".
Не знам колко близо е краят на дните, но знам, че за спасението си всеки може да се погрижи само сам, което пък рано или късно ще доведе до края на дните за интелектуалците. Тук му е времето да цитирам още някой постмодернист (Бодрияр, например): "И терминът "интелектуалец" един ден ще изчезне, както изчезна терминът "буржоа", който днес прави смешен единствено онзи, който го употребява".

Георги Лозанов
-