Катон за Томов
"Впрочем смятам, че Картаген трябва да бъде разрушен" (Катон).
Днешният български Катон би казал така: "Впрочем смятам, че главата на Томов трябва да падне". И ще е прав. Това е единственият начин да се излезе от радиокризата с достойнство. Не само. Това е единственият начин обществото да повярва, че властта иска и може да поправя грешките си.
Държавата затрещя по шевовете. Видяха се доста гнили конци - някои вече се скъсаха, на други ще им се случи. Рекламираната стабилност се оказа повече желана (и назована), отколкото действителна. Първите минути на предизборния период силно я разклатиха. Престъпността - организираната и не дотам, оръжейните заводи в Сопот, случката "Балкан", Националното радио - все тежки казуси, изискващи рационални обяснения и политически решения. И до тях - вътрешнопартийни скандали, царски сюжети, хасковски кланове, закъснели софиянски прозрения за бюджета... Доста паническа и тревожна ситуация.
Ако властта все още не е в ступор, ако още може да разсъждава, трябва да даде знаци, че контролира процесите. И ги коригира. Само с речи няма да се размине. Отнякъде трябва да се почне. Най-лесно е с радиото. Защо? Защото там, за разлика от "Балкан", Сопот и партийните крошета, казусът е ясен. Има гаф, има виновен за този гаф. Виновният трябва да бъде наказан. А гафът - поправен.
Кратка хронология на гафа: първо радиото остана без директор - изтече му мандатът. След това НСРТ обяви процедура по избора на нов директор чрез лично кандидатстване. Старият директор пак кандидатства, но не беше одобрен. НСРТ обяви нова процедура - чрез номинации. От всички номинирани беше избран най-неподходящият - бившият радиоработник, сегашен поет и преводач Иван Бориславов. Радиото се обиди. Съвсем основателно. Защото му натрапват несъстоятелен човек - без авторитет, без професионална тежест, без съвременни виждания за развитието на радиото. Откъдето и да го погледнеш - не става. Освен това уволняван два пъти в последните 10 години поради професионална несъответност. И започнаха протестите. Повече от 600 души заявиха, че не искат този директор. Междувременно номинацията на Бориславов се оказа нередовна. Това втвърди писателския корпус на НСРТ - от името на писателското съсловие той (корпусът) се обиди на ръководството на писателското сдружение. И част от него го напусна.
И точно президентът да приеме представители на радиото, Бориславов влезе в "Пирогов" - според едни заради сърдечна криза, според други заради инфаркт. НСРТ, поради глупост (и чувство за съхранение), вместо да поправи грешката си, като "деноминира" разболения Бориславов, я фиксира - избра предложен от него управителен съвет. Съответен на директора.
В играта влезе и ирационалността. Въплътена от набързо произведения за зам.-председател на УС, композитора-естрадник Александър Бръзицов. Поради професионални деформации (светът е песен-приказка) компонистът разказа на населението протеста в радиото като приказен сюжет. Има едни добри - новият управителен съвет и той самият; има и лоши - протестиращи, а зад тях тайни служби. Те пъплят по коридорите на радиото, Бръзицов им знае физиономиите, но не и имената. Като ги научи, ще ги каже на други (добри) тайни служби. За да вземат мерки. (За 36 часа и.д. директорът произведе толкова глупави изказвания, колкото титулярът заедно с двете си деца и жена си не успя за две седмици.)
При паника рационалността напуска терена. На празното влизат Баби Яги, но най-вече бивши тайни служби (справка - Дачков всяка неделя).
Томов, бившият председател на НСРТ, също яхна метлата. "Зад президентската квота, каза той, стоят други хора". Ясно кои...
Тук разказът може да продължи всякак. Например с участието на Румен Янев. С това как този рокмен, "отвсякъде гонен, навсякъде приет", с летящ старт кацна право в "Неделя 150". За да докаже, че в България всичко е възможно...
... Днес, на 26 февруари, възелът в радиото е така затегнат, че трябва да бъде (от)сечен. Ако властта иска населението да доживее до изборите, без да му гръмнат бушоните, трябва да почне да гърми своите си. Първо по-евтините. Например Томов. Обществото по-лесно ще понесе (и плати) следващата му новобогаташка трилогия, отколкото още шестгодишен престой в НСРТ.

Копринка Червенкова