Киното на София Мюзик & Филм Фест 2001
Столицата ни отново ще бъде домакин на вече традиционния и провокиращ все по-широк интерес от страна на медии и публика "София Мюзик & Филм Фест", стана ясно на пресконференцията, проведена на 20 февруари. От откриването на 15 март с премиерата на френско-канадската суперпродукция "Версенжеторикс", заснета изцяло в България от нашия оператор Стефан Иванов, до 29 март ще бъдат показани 50 премиерни за българския зрител заглавия и 30, които пристигат специално за фестивала.
Международният филмов фестивал се организира от РФФ Интернешънъл и Националния дворец на културата, с подкрепата на Суис Еър, фондация "Про Хелвеция", центъра за изкуства "Сорос", Столичната община, Министерство на културата, Бояна Филм, Националния филмов център, Британския съвет, Френския културен институт, Чешкия център, Полския културен институт, Гьоте-институт, Унгарския институт, Американския център, Посолството на Кралство Холандия, Посолството на Кралство Дания, Посолството на Израел, Датския филмов институт, Руския културен център, Magyar Film Unio, БНТ, Българската национална филмотека, СБФД, Евро-българския културен център и др. За първи път фестивалът ще бъде отразяван международно благодарение на TV 5 и Zone Vision.
Поне 15 ще са специалните гости, които ще представят лично продукцията си. Между тях са полският режисьор Кшищоф Зануси ("Животът като смъртоносна болест, предавана по полов път" и телевизионната новела "Укрити съкровища"), руският актьор и режисьор Николай Бурляев ("Лермонтов", както и филмите на Андрей Тарковски с негово участие "Иваново детство" и "Андрей Рубльов"), асът на американския ъндърграунд Лех Ковалски с последната му продукция "Роден да губи: последният рокендрол филм", унгарецът Тамаш Шаш ("Пирати" и "Лоши момчета"), грузинецът Каха Кихабидзе ("Езеро"), а холандският филм "Характер" ("Оскар" '98) ще бъде представен от изпълнителката на главната роля Бети Схурман. В рубриката "Световен екран" ще видим: американския документален филм "Една кубинска легенда", белгийския "Розета" ("Златна палма" от Кан '99), чешкия "Завръщането на идиота", немския "Нощта се спуска", израелските "Приятелите на Яна" и "Животът на Агфа", британските "Human Traffic" и "The Filth and the Fury".
Тази година в програмата на фестивала е включена и панорама на югославското кино. Ще видим 6 значими югославски филма, произведени през последните 10 години. В София се очакват Сърджан Каранович с "Филм без име", Милутин Петрович със "Земя на истината, любовта и свободата", Душан Макавеев с "Горилата се къпе по обяд". Наред с лентите от съседна Югославия, София Филм Фест ще представи (за първи път в света) пълна програма от датски филми, реализирани според манифеста "Догма 95". "Италиански за начинаещи", спечелил наградата на журито на Берлинале 2001, ще бъде представен от режисьорката Лоне Шерфиг и актрисата Ан Елеонора Йоргенсен. Останалите "Догма" филми са познатият ни "Идиотите" на Ларс фон Триер, "Последната песен на Мифуне" (реж. Сьорен Краг-Якобсен) и "Празненство" (реж. Томас Винтерберг).
Сред премиерните филми са: "Танцьорка в мрака" (реж. Ларс фон Триер), "Панамският шивач" (реж. Джон Бурман), "Обичай ме" (реж. Летисия Масон), "Преоткрито време" на Раул Руис, "Да откриеш Форестър" на Гюс ван Сант, "Пурпурните реки" на Матийо Касовиц... Ще има и традиционната филмотечна програма, този път озаглавена "Екзистенц максимум"...
Американските заглавия на тазгодишния фестивал са едва 25%, за сметка на европейските, отбеляза Стефан Китанов. България ще участва с 3 филма: "Животът е прекрасен, нали?" на Светльо Драганов, "ФСБ 2000 с Мобиком на път" на Иван Георгиев и "Неделя" - игралният дебют на Александър Морфов.
Основната програма на София Филм Фест 2001 ще бъде показана в НДК (зала 1 и кино "Люмиер"), но ще има прожекции в кино "Глобус", "Одеон", Дома на киното. Цените на билетите ще са нормални, защото "филмите трябва да се видят", каза Стефан Китанов.

Светлана Попова