Българска светска живопис
1864-1928


Когато говорим за изкуство и музейни институции у нас, много рядко използваме думи като блясък, гордост, самочувствие. Изложбата в СГХГ успява да възвърне славата на един период от историята и наистина да ни накара да се почувстваме европейци. За първи път тази част от колекцията на галерията е показана в пълнота. И по подобаващ начин - реставрирана, почистена, с подходящи рамки. Хрумването на Филип Зидаров да разположи сред картините старинни мебели и предмети, заети от Музея за история на София, допълва въздействието и преобразява доста неугледните зали на галерията.
По отношение на тенденции и стилове представеният период е наистина уникален. От първите академични художници и битописците, през символизма и сецесиона, до импресионизма, краят на XIX и началото на XX век са изпълнени с невероятно движение и динамика. Безспорен интерес представлява автор като Иван Димитров, започнал образованието си при баща си - зограф от Тревненската школа, и продължил обучението си в академията на Париж - нагледен пример за преминаване от църковна към светска живопис. Изключително любопитен и малко популярен е Яким Банчев, създател на едни от първите голи тела у нас, възпитаник на академичната школа на Торино.
Публиката ще може да види някои от най-ранните светски портрети в изкуството ни, дело на Георги Данчов, Николай Павлович, Христо Цокев. Ще проследи как са се обособявали жанровете на портрета, пейзажа (селски и градски), фигуралната композиция, натюрморта. Колекцията илюстрира и развитието на художествените процеси - с идването на чужденци-художници като Мърквичка и Вешин и с завръщането в родината на живописците, учили в чужбина. Голяма част от показаните художници са получили образованието си извън страната: в Мюнхен (Николай Павлович, Иван Ангелов, Борис Денев, Христо Станчев, Сергей Иванов, Асен Белковски, Елена Карамихайлова, Никола Михайлов, Елисавета Консулова-Вазова), Флоренция (Антон Митов, Петко Клисуров, Христо Станчев, Георги Евстатиев), Торино (Никола Ганушев, Яким Банчев, Георги Митов, Христо Берберов, Никола Маринов), Рим (Иван Ангелов, Гошка Дацов), Париж (Цено Тодоров, Борис Митов, Никола Танев, Иван Димитров, Николай Райнов), Петербург (Сирак Скитник), Москва (Христо Цокев). И това изброяване не би имало никакъв смисъл, ако те не донасят с картините си европейския дух и най-новите настроения в изкуството.
Изложбата "Българска светска живопис" 1872-1927 е уникална с работите, които показва, и с начина, по който ги показва. Звучи патетично, но сред тези картини и предмети няма как да не се почувствате приятно горд.

Мария ВасилеваИзкуство
на бордаБългарска светска живопис 1864-1928
Софийска градска художествена галерия
Ул. "Гурко" 1
Откриване: 15 март, 18.00 ч.