На 7 март т.г. Министерството на културата свика пресконференция по повод подписаното ден преди това Споразумение между него и белгийската фондация "Европалия Интернасионал" относно представянето на България в ежегодния фестивал Европалия, който ще се проведе от октомври 2002 до януари 2003.
Фестивалът се провежда от 1969, като всяко негово издание поставя във фокус определена европейска страна, представяйки в най-широк аспект нейните политически, културни и политически постижения. Все пак концепцията на организаторите е да се акцентира върху културния облик на страната-участник. Разнообразната програма се осъществява на територията на цяла Белгия, но рекламната кампания е доста мащабна и обхваща и съседните държави.
Според министър Москова цялата тежест и отговорност по организацията на територията на България ще падне главно върху Министерство на културата. Предвижда се създаването на формация, която ще занимава само с подготовката в продължение на година.
Засега сценарият, по който ще протече българското представяне на Европалия, не е известен. Амбицията на МК е той да обхваща всеки аспект от българската култура. По думите на г-жа Москова, изготвянето му няма да се "затвори" в рамките на Министерството, а ще е обект на дебати и предложения, които ще се съгласуват и с фондацията "Европалия". Възможни са и промени на рамковата концепция.
Предвижда се създаването и на Дружество с идеална цел от неправителствени организации, което също да играе ролята на координатор в подготовката.
Една от предполагаемите теми в частта "Културно наследство" е "България - страна на древни култури", като под това мото ще премине изложбата на Тракийското злато.
За представянето на родния театър и литература "ще се подберат произведения, показателни за българските традиции в тази насока, както и такива, които очертават съвременните тенденции на развитие".
Предвижда се широка програма в частта "Български танци" и "Българска музика", която да включва гала-концерти на народни, класически и съвременни изпълнители.
Министър Москова пропусна да спомене за филмоовото ни представяне, но на моя въпрос отговори, че българското кино има своите традиции и засега ретроспективна програма е формата, под която Министерството има амбиция да представи седмото ни изкуство на Европалия. И за това обаче няма ясна концепция.
Що се отнася до това, как и на какъв принцип ще се извърши селектирането на евентуалните участници в Европалия 2002, вариантите са два - чрез покана или чрез конкурс. Но засега организация, занимаваща се с това, няма, а не са известни и експертите, които тя ще включва. Министър Москова е категорична, че те ще са "на онова най-високо ниво". Знае се също, че това ще са "имена и хора, на чиято селекция ние всички щи можем да се облегнем" Дано!

Биляна Захариева