Мартенски музикални дни - Русе, за 41-ви път
"Мартенски музикални дни" - международният фестивал в Русе се открива на 16 март с концерт на хор и оркестър на Оперно-филхармоничното дружество под диригентството на Георги Димитров. Следващите два дни са белязани от участието на "Московски солисти" с диригент Юри Башмет. Освен творби от Й. С. Бах, Шуберт, Бетховен-Малер, Бритън в програмата им ще звучат произведения на Гия Канчели и Тору Такемитцу. Като солисти пред камерния ансамбъл ще се изявят Юри Башмет, пианистът Михаил Мунтян, виолистът Виталий Астахов и цигуларката Елена Рьович. Нова музика ще звучи и в концерта на Младежкия фестивален оркестър под диригентството на Драгомир Йосифов. Една от творбите в програмата е написана от Божидар Спасов в памет на Едисон Денисов - "Пяната на звуците" за китара и камерен ансамбъл от Божидар Спасов.
За пръв път на този фестивал ще прозвучи Четвърта симфония на Васил Казанджиев в изпълнение на Симфоничния оркестър на ОФД - Русе под палката на автора. Преди това в същата вечер се представя италианският пианист Давид Франческети с Моцарт - Концерт за пиано - 21 КV 467. Участието на този изпълнител - лауреат на многобройни конкурси, е преди рецитала му в Бирмингам и преди турнетата му в Шотландия и Финландия.
Сред гостите е и перкусионният ансамбъл от Холандия "Анумадучи", чиято програма е съчетание от произведения на съвременни автори и традиционна западноафриканска музика. В него участват преподаватели по ударни инструменти от Кралската консерватория. Името му е дадено от Венансио Мбанде - мозамбикски перкусионист, който преподава на членовете на групата своята ксилофонна техника . В превод то означава "Вие, хора от Холандия. Шнитке - Реквием и Емил Табаков - Концерт за цигулка, вибрафон, маримба, камбани и смесен хор - солист Минчо Минчев, са двете творби в концерта на Националния филхармоничен хор "Св. Обретенов" под диригентството на Георги Робев. Участието на Софийската филхармония този път е под диригентството на Роберт Коен, който е и солист в Концерта за виолончело и оркестър, ре-мажор на Хайдн. В програмата на камерния ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров са включени творби от Барток, Моцарт, Шандор Верес и Менделсон. В същия концерт взимат участие цигуларят Светлин Русев, клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров и шведският пианист Пер Тангстранд.
Закриването на фестивала е на 30 март със Симфоничния оркестър на БНР и хор "Дунавски звуци". Под диригентството на Милен Начев ще прозвучи Бетховеновата Девета симфония и Концертът за цигулка и оркестър оп. 26, сол минор от Бритън. Солисти са цигуларката Ваня Миланова, сопраното Марияна Цветкова, мецосопраното Ирена Петкова, тенорът Камен Чанев и басът Димитър Станчев.
Както всеки път, ще има и майсторски класове в международната музикална академия "Проф. Саша Попов"

Е. Д.