Торнадо от багри и тревоги

"Тигър и дракон" е поразителен филм. Екзотичен и динамичен, живописен и чувствен, фантастичен и мистичен, костюмен и съвременен, той буквално връхлита отгоре ти и те зашеметява с красота и мощ.
Фабулата би могла да се разкаже просто - Добро и Зло се гонят, догонват и бият в средновековен Китай по следите на древен меч, а покрай кунг-фу и философия се търкалят лавини от страсти. Но това би бил най-обикновен филм а ла Брус Лий. Майсторът на емоционалното зрелище Анг Лий ("Разум и чувства") обаче се е заровил в родната си легенда за планината Удан и нейните смели, свободни воини, за да създаде импозантна и разтърсваща история за страданието и мъстта, гордостта и любовта, постулатите на мъдростта и уроците на живота. Пищната колоритност на екрана се римува с шеметния такт на мечовете и на човешките пулсации. А виртуозната спектакловост - с топлия задкадров глас на виолончелото. Тайните и пародиите на източното бойно изкуство взривяват погледа с умопомрачителен размах - от жеста до спецефектите. В летежа на героите "Тигър и дракон" отпрашва с лекота ту към орбитата на "Матрицата", ту към онази на Кустурица. "Не е трайно това, което не може да се докосне", твърди умореният от илюзии войн Ли Му Бай (Чоу Юн-Фат), а ръката му потреперва от допира на любимите пръсти на Ю Шу-Лиен (Мишел Йео). Обречена в свят, претъпкан от правила, предразсъдъци и подлост, любовта се стрелва към висините на страданието, за да полети право в бездната на сбъднатата мечта. Дори един "Оскар" да не получи от многобройните си номинации, това няма да докосне ни най-малко прелестта на "Тигър и дракон". Напротив.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Тигър и дракон, Хонконг-Тайван-САЩ, сценарий: Джеймс Шеймъс, Ван Хуи Лин, Цай Куо Джун (по романа на Ван Ду Лу); режисьор - Анг Лий, оператор - Питър Пау; в ролите: Чоу Юн-Фат, Мишел Йео, Чжан Зи и др. Разпространява "Александра филмс"