В края на февруари в Аулата на Софийския университет се проведе втора паметна лекция в чест на починалия през 1998 Петър Увалиев. Събитието се състоя благодарение на Софийския университет и "Увалиеви - фондация на България".
Лекцията на тема "Спасителни работи: памет и текст" изнесе проф. д-р Антони Рудолф от Лондонския университет, известен писател, издател и преводач, работил в ВВС и близък приятел на Увалиев. В нея той нарече публициста "многоизмерен човек" и със стихотворение пародиращо стихове на Уолъс Стивънс - любимият поет на Петър Увалиев - се опита да "охарактеризира неговата полиморфна своенравност".
Г-жа Соня Увалиева отбеляза, че фондацията ще провежда подобни срещи на всеки две години, за да "сигнализират международните перспективи на културните интереси на Петър Увалиев". Проф. Гяуров - зам.ректор на СУ, изказа благодарности към лектора, изразявайки усещането си, че чрез неговото слово "по един особен начин отново почувствахме духа на човека, който уважаваме - Петър Увалиев".

Светлана Попова