Не!
Предполагам, че слушайки новия "Хоризонт", с всичките му гафове и топлота в гласовете, културтрегерите от Националния съвет за радио и телевизия час по час възкликват - като оня герой, който пипнал мечтаното - "Сбъдна се мечтата на идиота". Гафът, който допусна Управителният съвет на БНР, е толкова голям, че дори на трегерите би трябвало да им е неудобно.
Всичко, което се случи, е подробно описано в пресата, за да има смисъл да го повтаряме - заместването на новинарите от "Хоризонт" с лишените от каквато и да е журналистическа рефлексия техни колеги от "Христо Ботев" е нещо, което ще влезе в учебниците по журналистика. Включването за водещ в програмата на журналист от вестник "Демокрация" ще се превърне в образец за манипулиране под маската на разобличаване на манипулация, в най-нагледния пример за безочливо нахлуване на властта в пространството на общественото.
Изходът от задънената улица, в която НСРТ натика Националното радио, се търси в преговори между протестиращите и управляващите медиата. Независимо от това какъв ще е резултатът от тях, какъв ще е "институционалният" изход от кризата, БНР претърпя катастрофално "съдържателно" разклащане, от което излизането няма да е леко.
Големият урок от нахлуването на "Ботев" в "Хоризонт" засяга динамиката на съвременната медиа. Успокоеното, "класическо" информиране (дори и да е компетентно, политически и лингвистически коректно) е чуждо на слушателя - той живее в динамичен и многогласен свят и вярва на динамично и многогласно поднесената информация.
Многогласието е чуждо на спокойствието на трегерите - ето защо те искат "културно и успокоено" радио по модела на седемдесетте години на миналия век. Управляващите изцяло са зад тях - ако успеят да ликвидират многогласието, ще могат да си провеждат управлението, без да има въпроси към него.
Нито трегери, нито управляващи обаче ще успеят да убият динамиката - не се гаси туй, що не гасне, "Хоризонт" е по условие динамика.
Но дори при варианта (доста невъзможен) да се възстанови статуквото от преди протестите, звученето на "Хоризонт" вече едва ли ще е предишното. Скъсването не може да не остави следи - ще трябва да се търсят нови форми, ще трябва да се преосмисли информационната политика в посока на обогатяването й (като новини от света), ще трябва да се осмисли коментарът (от сблъсък на мнения към сблъсък на обяснения). Слушателят ще трябва да бъде спечелен отново.
Достатъчни ли са обаче "радиочовеците" там, които могат да направят това?
Ще може ли въобще "Хоризонт" да бъде отново задаващата тона на многогласието програма, докато има това ръководство и докато НСРТ е в сегашния си вид?

Не.

Христо Буцев


P.S. След написването на тези редове разбрах, че "включването" "на живо" на титана Иво Беров в събота, 24 март (в което той, верен на редакционната политика на "Демокрация", клеймеше: първо, предаването "Без контрол" на Петър Волгин, и второ: сутрешния преглед на печата от предишния "Хоризонт"), всъщност е бил добре режисиран - текстуално и музикално - запис.
Няма да питам помогналите му - музикален редактор, редактор и т.н. - къде им е моралът, както не питам други "Ботевци" (някои от които бивши протестиращи !!!) защо падат дотам, че да изпълняват фактически "мокра поръчка".
Но Управителният съвет на радиото може да бъде попитан: дава ли си сметка за мащаба на манипулацията, която се извършва от името на БНР? Да представиш на слушателя едно грижливо (политически) пресметнато предаване като излъчващо се в момента, т. е. като открита и спонтанно изразена позиция, това е гьобелсовщина.
Та, да се върнем на отговора на горните въпроси - не!

Хр. Б.