От печат излезе новият брой на сп. "Сезон" - най-доброто в настоящия момент списание за литература. В силната книжка са поместени стихотворения от Ани Илков, статии от Албена Хранова, Валери Стефанов, Бойко Пенчев и Биляна Курташева, разкази от Деян Енев и Чавдар Ценов, преводи на Одисеас Елитис, Никос Карузос и Хулио Кортасар, интервю с Ицко Финци, както и главата "Съхраняването на миналото" от последната книга на Цветан Тодоров "Памет за злото, изкушение на доброто. Изследване върху века". Фокус на последния "Сезон" обаче е "Европа, Европа...", обширният текст на живеещия в Копенхаген журналист на свободна практика Антони Георгиев.
Сурова част от по-едра повествователна рамка, публикацията на Георгиев вече предизвиква интензивни разисквания в литературните среди: чуват се въпроси как и доколко "Европа, Европа..." обиграва жанровите стандарти на симулираната факшън-проза (от типа на романите на Ричард Харис) или, по-точно, защо фикцията на Георгиев държи да се представя като документално писане; каква е състоятелността на шпиковащите текста политологически коментари и прогностични твърдения; какви стратегии на "макабреното" използва авторът, за да отклони читателя от предсказуемия развой на описваните събития...
Енергичната интрига, демонстрирана от "Европа, Европа...", може да бъде прочетена и като политическа сапунена опера. А изказът на текста - като ефект от ироничното(?) смесване на фигурата на журналиста с фигурата на писателя.
Сензационните моменти във фиксираното между Хитлер и Хайдер повествователно време са доста: австрийски евреин зъболекар колекционира фашистки антики, попадат му два сапуна, произведени от труповете на неговите тъст и тъща, също евреи. Самият той се оказва незаконен син на д-р Менгеле от пловдивска еврейка, а любимата му съпруга е била измъчвана в Аушвиц фактически от неговия собствен баща...
Текстът на Антони Георгиев е различен спрямо обичайното българско писане. А въведен в обращение чрез престижното списание "Сезон", той дава повод за обсъждане на осмозата между журналистиката и литературата.
Вече и в България.

М.Б.