Щорите на общуванетоНовата галерия на АТА център за съвременно изкуство ("Площад на свободата" 2), отвори врати с видео-изложбата "Плейбек" на Даниела Костова. Видео прожекцията, в позицията си на първо представяне в новата АТА, показва изключителните достойнства на това пространство, проектирано специално за презентации на нови медийни изкуства.
Факт е, че видеото на Даниела Костова е мислено и правено точно за него. Интересът на художничката е насочен към пространството не само като формална среда, но и като място, което носи собствена атмосфера, емоция и случка. Резултатът от този творчески процес е видео, много добре вписано в мястото, в което се показва, и съобразено с публиката, която го наблюдава.
Самото видео, дълго 2,50 минути, показва приятелски разговор, на по бутилка бира, между художничката и нейния куратор, наблюдавани през щори. Неангажиращо ежедневната на пръв поглед сцена обаче има далеч по-задълбочено послание за смисъла от поставянето на въпроси и търсенето на отговори. Всъщност посланията в тази кратка видеотворба са много, в зависимост от това, което зрителят ще улови и ще интерпретира сам за себе си. Даниела Костова винаги е била една много емоционална и искрена в работите си художничка и част от това, което последното й видео визуализира, кръжи около въпросите: "Какво значи да си отваряш устата и да не можеш да предположиш какво ще изречеш? Какво е да си въжеиграч или да обитаваш херметизиран аквариум? Какво е да комуникираш с другите така, сякаш използваш отработен плейбек?"
Открих за себе си, че видеото най-вече интерпретира проблема за откритостта в общуването. Тези мисли ми довяха щорите, поставени пред главните действащи лица във видеото, които създават и доста приятен визуален ефект. Щорите носят асоциации едновременно за прозрачност и непрозрачност. Оттук откритото и скритото в комуникацията или желанието ни да споделим, е противопоставено на объркването и напрежението, които се пораждат от намесата на външни дразнители. Вероятно щорите са метафора на бариерите, които си поставяме в общуването си с хората или пък на онези, които искаме да преодолеем, надничайки през щорите.

Галина ДимитроваВидео-изложба Play-back
Художник: Даниела Костова
Куратор: Борис Костадинов