Тъга по радиото
Днес - 10 април - от радиото са уволнили още 6 души. С тях уволнените вече са 20. Тази касапница става все по-трудна за обговяране. Какво и как да обсъждаш, като непрекъснато се спъваш в журналистически глави. (Само Бръзицов не се спъва; той, подсвирквайки си, сигурно ги подритва.)
---
След решението на Върховния административен съд (ВАС), след тълкуванията на радиоказуса в медиите от експерти-юристи в погледа на нормалната част от обществото краят на това безумие сякаш започна да се провижда. Появи се лекомислена надежда, че аха-аха, всичко скоро ще свърши... Макар и "подарена" от Петко Тодоров, намесата на съда можеше да бъде използвана за елегантно отстъпление поне от тези членове на НСРТ, които (за разлика от Томов) не се ангажираха тъпо и дърварски със защитата на сегашната ситуация. Освен това проблематичната (от гледна точка на юридическата логика) легитимност на Управителния съвет на радиото трябваше да принуди членовете му да спрат всякакви назначения, уволнения и структурни размествания.
Нищо подобно.
Томов с ужас видя собствената си глава, търкаляща се след журналистическите, и заяви, че ще обжалва. Тоест ще отложи присъдата си с няколко месеца - сигурно за да съвпадне с премиерата на поредния му белетристичен опус - за едната утеха!
Назначенията в радиото продължиха - зарадваха ни обещаха нов програмен съвет, съставен от елитни блюдолизци (Маймарева, чието лакейство преди година раздразни дори радио "Свободна Европа"; Марин Георгиев, още при социализма самоописал се в автобиографичната си книга "Записки на слугата"; Рада Александрова, която освен с посредствена поезия блести с активизъм и услужливост към всяка власт. Интересно дали предложеният за член на Програмния съвет Теди Москов ще се съгласи да участва в тази компания; и как ще се чувства в нея.)
Напук на всяка логика радиото, вместо да се прочиства от некадърници, набъбва с нови. Шефове на направления и водещи се оказаха случайни хора, между които, разбира се, блести най-ценното интелектуално богатство на в. "Демокрация" Иво Беров.
Продължават структурните нововъведения и размествания, които освен до административен хаос и катастрофален спад на рейтинга не водят до друго. (Изключително е наистина постижението на новото ръководство - за по-малко от два месеца успя да сведе слушаемостта на БНР до санитарния минимум.)
Много дълга се оказа страстната седмица за радиото. И вече много проблематично възкресението му...
Макар поведението на УС да изисква не съдебна, а лекарска намеса, безумията му изглежда ще продължат. Разбира се, все някога (дали!?) агонията на радиото ще свърши. Засега по-вероятно с летален изход. При наличието на чудо - т.е. радиото и след тези неграмотни интервенции все пак оживява - изниква въпросът колко ще трае възстановителният период. И дали то няма да си остане инвалид завинаги. Травмите, нанесени отвън и понесени вътре, са трудни за преодоляване. Да не кажа невъзможни...
---
Преди месец изказах предположението, че властта, ако е разумна, трябва да решава, а не да затлачва проблемите. И препоръчах да почне от радиото.
Властта не се оказа разумна. Нещо повече - тя не се оказа ефикасна. След като се препъна в иначе простия за решаване казус БНР. И си мисля, че вече трябва да й е ясно защо населението е хукнало след величеството. На Дачков също.

Копринка Червенкова