София Мюзик & Филм Фест

От 15 до 29 март се състоя петият фестивал. В рамка от суперпродукцията на Жак Дорфман "Версенжеторикс" и игралния (телевизионен) дебют на Александър Морфов "Блубери хил" ("Хълмът на боровинките", в НДК (зала 1 и "Люмиер"), Дома на киното, кината "Глобус" и "Одеон" и Евро-Българския културен център се изтъркулиха 79 филма. Стефан Китанов (със славна чета и безчет спонсори) не само докара специално за фестивала голяма част от тях, но и десетина техни създатели: от световните легенди Емир Кустурица, Лех Ковалски и Кшищоф Зануси, през западните ни съседи Дарко Баич и Драган Белогърлич, унгарския режисьор Тамаш Шаш, тазгодишните датски носителки на 3 награди от Берлинале Лоне Шерфиг (режисьор) и Ан Елеонора Йоргенсен (актриса), до грузинския дебютант Каха Кикабидзе...
Както е прието на всеки авторитетен фестивал, филмовото обилие бе сортирано в отделни програми: "Специални премиери", "Световен екран", "Британско кино", "Югославско кино", "Догма '95", "Горещи премиери", "Номинации "Оскар", "Екзистенц минимум" , "Видео-арт".

Купонът на Кита,
Геновева
Димитрова

Обичам успеха,
но не на всяка
цена
,
Разговор с
Каха Кикабидзе

Кшищоф Зануси за хаотичната глупост

На София Филм Фест се случиха наистина важни събития. Ето защо в следващи броеве ще публикуваме специален текст за Догма '95, разговор с Николай Бурляев и др.


Разговорите проведе
Мила Петкова


Мила Петкова (1969)
е завършила кинодраматургия във ВГИК, Москва. В момента е докторант по "Публична реч и комуникации" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

На харизан джаз...,
Людмил
Фотев

Време е да се
откъснем
от политиката
,
Дарко Баич и
Драган Белогърлич