Холивудско гмуркане

Робърт де Ниро е отново на български екран - след мрачното си "тъстово" изпълнение в кошмарната комедия "Запознай се с нашите", в "Мъже на честта" е още по-мрачен. Неговият Били Съндей е инструктор на водолази, обединени не само от гмуркането, а и от расовата нетолерантност - с методична жестокост малтретират талантливия чернокож плувец Карл Брешър (Куба Гудинг-младши). Той пък им отвръща с методична амбиция подир сбъдването на своята си американска мечта - да стане водолаз. Филмът е поредното холивудско гмуркане в мъжкарските дълбини, в случая вдъхновено от реална биография - години след Втората световна война, Карл Брашиър е първият чернокож в американския военен флот. Разказът обстоятелствено и мелодраматично разстила в продължение на 128 минути (над и под морското равнище) негърските теглила (и подвизи) сред неръждаема сегрегация.
Куба Гудинг-младши опъва мишци и воля, разтваря ноздри и книги, свисти от праволинейност... Но "Мъже на честта" се издържа до края най-вече заради Робърт де Ниро. С присвити очи и с отвесни бръчки, с неизменна цигара и с астматична кашлица, с пиянски жестове и с ръце на кръста, той играе гневен присмехулник, натъпкан от обстоятелствата в скафандъра на злодея. А всъщност си е най-благороден рицар, дори махмурлукът да го стиска или той да стиска зъби от свирепост... Прекрасен е, а ожесточените му вежди и черните очила на моменти директно препращат към младия Травис от "Шофьор на такси" на Скорсезе.
"Мъже на честта" вероятно ще допадне преди всичко на изкушените от океанската шир. Заради нейната изкусителна безбрежност ще пренебрегнат и сантиментализма, и дължината на филма. Както е повлякла крак Джулия Робъртс с "Ерин Брокович", нищо чудно и новият филм по автентичен сюжет "Мъже на честта" да грабне "Оскар". Но дотогава вероятно академиците ще са го забравили. И с право.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Мъже на честта,
САЩ, режисьор - Джордж Тилмън-младши; в ролите: Робърт де Ниро, Куба Гудинг-младши, Чарлиз Терън, Хал Холбрук и др. Разпространява "Киновелт Дъга".