Приказка

Представлението на Юлия Огнянова се случва сякаш някъде далеч, някъде другаде, в някакво друго време. То е представление с послание, с ясно "съобщение" за публиката. В него всичко тече бавно. Собственият му ритъм е като на забавен каданс. Танцуват дълго. Говорят спокойно. Всяка сцена е като оживяла снимка от личен албум. Спектакълът сякаш не се интересува от нашата ежедневна скорост, трескавост и динамика на преживяванията. Той заникъде не бърза, защото ни гледа от своята вечност - от светлата вечност на класическия хуманизъм.
Всичко в действието и взаимоотношенията между действащите лица е опростено. Просто и ясно е неговото послание - подобно няколко кратки изречения върху лист, поставен в плика на спектакъла. "Нека не бъдем егоцентрици. Хармонията в човешките взаимоотношения е въпреки всичко постижима, ако се откажем от егоцентризма", бихме могли да прочетем там. Образите, които показват актьорите, са почти еднозначни, доминирани от характерна черта на персонажа. Думите, които си казват, са лишени от подтекст - и на земята, и там в небесните прозрачни сфери. В отвъдното Крис и Нат се движат и разговарят като астронавти. Изобщо в цялостната си визия представлението прилича на куклен театър. То би могло да бъде мелодрама, но по-скоро разказва една приказка за възрастни. Чувствата в нея, които ни показват актьорите, имат значение доколкото насочват вниманието на гледащите към етичната им основа.
Изгорелият в пожара пилот Крис (Кръстю Кръстев) среща в отвъдното Нат (Наталия Лечева). Оттам наблюдава и срещата на любимата си с новопоявилия се пилот в базата Тед (Тодор Кайков) и гледката му причинява болка. По този повод Ангелчето го пита: "Ти никога ли не си си причинявал болка, за да я спестиш на човек, когото обичаш?" Може да се каже, че заради този въпрос съществува спектакълът. Този въпрос той задава и на зрителите си.

Виолета Дечева

Реплика
от ложата

Пожари по идея на Далтон Трюмбо, РДТ-Смолян, сценарий и режисура Юлия Огнянова, сценография Александър Смолянов, костюми Марина Янева, композитор Рикард Боргард, участват Кръстю Кръстев, Емилия Ованесян, Владимир Йосифов, Тодор Кайков, Наталия Лечева, Искра Йосифова, Ния Кръстева.