Наталия Капривина и Георги Смилевски
в Лебедово езеро

В рамките на петия Великденски музикален фестивал на 12.4. на сцената на Софийската национална опера в спектакъла "Лебедово езеро" гостуваха Наталия Крапивина и Георги Смилевски - първи солисти на Московския музикален театър "К.С.Станиславски и Вл.Немирович-Данченко". Балетните артисти бяха тук по покана на доц. Емил Димитров - директор на фондация "Варненски международен балетен конкурс", и на проф. Петър Луканов - директор на балета на Софийската опера. Имената на двамата изпълнители са известни от участията им във Варненските международни балетни конкурси през 1996 и 1998 г. През 1998 година Наталия Крапивина бе носител на сребърен, а Георги Смилевски на бронзов медал. Успехът на Георги Смилевски бе изключително ценен, защото той бе единственият награден българин сред мъжете. Съдбата на този изключително талантлив танцьор се оказва изцяло свързана с традициите на руския класически балет. Веднага след приемането му в Държавното хореографско училище през 1985 г., той е сред щастливите избраници, продължили обучението си в Москва. Така балетистът получава образованието си в едно от най-престижните училища в света, но загубва връзка с българската балетна среда. "Поддържах връзка само с роднините си, а с връстниците си в балета се запознах едва през 1996 г. във Варна" - сподели танцьорът. Наталия Крапивина, с която Георги Смилевски свързва професионалната си и лична съдба (двамата са съпрузи, а съвсем отскоро и родители) е второ поколение варненски лауреат. Тя е дъщеря на известния в близкото минало виртуоз Михаил Крапивин - сребърен медалист от Варна 1976 и златен от Москва 1977. Освен че двамата артисти се отличават с висок професионализъм, те представляваха красив и хармоничен дует. Рядко в съвременните динамични условия може да се види балетна двойка - сформирана още от ученическите години, изградена в театралния репертоар, в която артистите звучат еднакво, а движенията им преливат от едно в друго. Дуетните изпълнения на артистите не представляваха борба за надмощие, а искрен, вълнуващ диалог.
Противоречиви са чувствата, които човек изпитва, наблюдавайки танца на Георги Смилевски - радостта от изливащата се красота на сцената се смесва с тъгата, че този български талант отсъства от българския балетен театър. Георги Смилевски е танцьор, за когото обикновено се казва, че е с вроден романтичен стил, притежаващ мъжествена грация, въздушен скок и благородни маниери. Мечтателният и замислен вид, изразителното лице завършват образа на съвършения балетен принц. Морис Бежар казва, че един балетист си личи още от походката - за Георги Смилевски това правило важи с пълна сила.
Наталия Крапивина и Георги Смилевски са с щастлива творческа съдба - на двадесет и пет години са, а на изиграните им роли може да завиди всяка от настоящите ни прими. Винаги е интересно да се види развитието и професионалното израстване на варненските лауреати. Почти всички настоящи световни балетни величия са сред тях. Прекрасно би било да ги виждаме в цялостни спектакли на българска сцена.

Мария Русанова