Три дами, три български актриси, се срещат на сцената на Театър "Галерия", за да ни разкажат своите на пръв поглед семпли истории, пропити от човещина, които ни въодушевяват, изпълват ни с обич и вяра, вдъхват ни кураж да вървим по-нататък... Зареждат ни с надежда и доброта, за разлика от многото меланхолични етюди по нашите театри в последно време.
Пиесата на Рада Москова "Люляци и палачинки", поставена от завърналия се на столична сцена след десет години Асен Шопов, представя мъдростта да се живее, всичко онова, което ни прави човеци, без да спестява тъгата и разочарованието, свързано със съществуването, смъртта и отвъдното.
Трите очарователни актриси Таня Масалитинова, Ева Волицер и Мария Стефанова напомнят много Чеховите три сестри, обладани от мечтата и порива да променят живота си... Те и трите градят ролите си с много обич и завидно проникновение, сложно и богато, изпълват ги с премерена емоционалност и всяка по свой начин ни предлага своеобразен модел на поведение. Достоен партньор е и актьорът Петър Гюров.
Текстът с безспорните си качества и актуалност дава възможност на Асен Шопов да създаде представление, изпълнено с болка и много ирония, което се гледа с лекота и доставя радост. Представление, което брани живота и човешкото достойнство. Доказателство как на малка сцена се прави голямо изкуство.
Асен Шопов за сетен път ни споделя колко много държи на театъра, колко много е важна за него работата с актьора, превърнала се в негова съдба. Този негов успех на малката сцена на Театър "Галерия" е повод да се замислим, защо той не е канен да поставя в големите столични театри? Отговорът може би е труден.
Но представлението не би било възможно без усилията и енергията на директора на театъра Ева Волицер, която за разлика от многото частни театри, които се предадоха под напора на безпаричието, успява да оцелява, да поддържа качествен репертоар, високо художествено ниво.
Представлението е посветено на годишнината на голямата дива на българския театър Таня Масалитинова, ненадмината в своето майсторство и виталност.

Райна Конушлиева