Shut up & grow на Расим

Расим, Магистрала, 2001

Изложбата Shut up & grow на Расим представя автора в необичайна светлина. Един от първите автори на българския видеоарт и сред най-успешните ни млади съвременни творци се представя в новото пространство на АТА с живописни платна.
Расим рисува детайли от телата на културисти. Рамене, ръце и бедра с рязък, почти графичен релеф са изследвани и разработени внимателно в многократно увеличен мащаб.
Поразрових из интернет за това какво е културизъм, бях зарита в термини, химически добавки, режим на хранене, тренировки и тогава реших да опитам да търся по друг начин. Винаги ме е вълнувало дали наистина културистите смятат телата си за красиви и използвах за търсенето думите bodybuilding и aesthetical, петнайсет минути по-късно вече осъзнах грешката си, оказа се, че в бодибилдинга, както и в изкуството естетика и красота са несъстоятелни категории. Въпреки това каква е причината човешкото тяло да бъде тласкано на прага на възможностите си и с помощта на химията и биотехнологиите да придобива невъзможна форма и размери. Крайната оформеност почти деформираност на мускулите е просто украса, те не са функционални и не се използва тяхната сила. Подобно на ритуалната украса на телата при древните племена тя е по-скоро знак, който да изплаши противника, да прогони злите духове и няма смисъл на истинска физическа сила. Тези тела са знаци за супергерои, хибрид между човек и супервоин, сякаш излязъл от комиксите.
Расим показва в своите платна как изкуственото може да бъде изкуство.
Тези форми, крайни и завършени, нямат нужда от допълнителна украса или интерпретация. Достатъчно е те да бъдат показани в една класическа репрезентативна форма, каквато е живописта, и в известен смисъл Расим им възвръща чрез изкуството определени чисто "естетически" качества.
Съвременният културизъм е отражение на една култура, която разглежда тялото като поле за експерименти и себедоказване.
Живописните платна са документ за развитието на бодибилдинга днес. Ако след години специалисти погледнат тези мускули, те ще могат точно да кажат, че това са мускули, създадени в края на XX и началото на XXI век - смята авторът. За художника те са достатъчни сами по себе си за обект на една творба - и като знак и символ на времето, и като чисто живописна стойност.
Shut up & grow е своеобразно продължение на предишния проект на Расим - "Корекции", финансиран от FRAC Languedoc-Roussillon и лично от неговия директор Ами Варак. В него художникът в продължение на една година и половина "работи" върху своето собствено тяло, променяйки го до неузнаваемост чрез бодибилдинг.
Всички знаем, че в една култура, доминирана от образи, това как нещата изглеждат е много по-важно от това, какво те в действителност са.

Десислава Димова


АТА център за съвременно изкуство представя
Расим
Shut up & grow

(Мълчи и нараствай)
от 19 април до 12 май 2001 г.