Димитър Гочев с Буре барут в София
Знаменитият български режисьор постави "Буре барут" от Деан Дуковски в Общинския театър в Грац (Австрия) в края на миналата година. Спектакълът предизвика възхищението на немскоезичните театрални среди (повече за него вж. "Култура", бр. 42 от 27 октомври 2000). В края на май българската публика също ще има възможност да го види. Гастролът на "Буре барут" е организиран от Фондация "Идея за театър" с подкрепата на Министерството на външните работи на Австрия, Националния център за театър и Народния театър "Иван Вазов".
В нашумелия австрийски спектакъл значителна роля играе и сценографията на Анри Кулев. В него участват актьори от Австрия, Германия, Норвегия и България (Златина Тодева и Самуел Финци) и сборен оркестър от сърби, хървати, босненци и студенти от Грац. "Буре барут" е копродукция на фестивала Steirisher Herbst и Schauspielhaus, Австрия. Спектакълът е получил покани за участие от най-престижни европейски театрални фестивали.
Интерпретацията на Димитър Гочев оспорва баналността и клишетата в представите на Европа за "тъмната балканска" душевност и култура.
"Буре барут" е спектакъл, който трябва да се види!
На сцената на Народния театър "Иван Вазов" - 27 и 28 май 2001. Цени на билетите: 3 и 6 лева.

К