Изложба, шоу и бутик
Вечерно облекло, живопис, напомняща естетиката на попарта, и постмодерен дизайн бяха акцентите на представената неотдавна в галерия "Ирида" изложба-спектакъл-"Усещане за стил". В продължение на няколко дни кураторите Венцислав Занков и Даниела Костова приковаха вниманието на професионалисти, публика и журналисти с провокативния чар на спектакъла, дължащ се на еклектичната комбинация от мебелите и осветителните тела на "Гама дизайн", големите по формат живописни платна на Венцислав Занков, носещи идеята за "мъжката роля" и усет за стил, и непрофесионалните модели, представящи изключително стилно вечерно облекло, решено в класически маниер - коприна, кадифе, органза...
В модната колекция, показана в бутик "Ирида", визията на тоалета и визията на манекена въздействаха сами по себе си. Така бе развита темата за стила като израз на индивидуалността и различните проявления на женствеността - респектираща женственост, постигната чрез моделите-експонати, дистанциращи публиката. И още - стилът като проявление на индивидуалните амбиции, на склонността към авантюризъм или към консерватизъм, на себеусещането и отношението към заобикалящия ни свят, на естетическите критерии, на стремежа към уникалност, на отговорността да бъдем себе си... А най-вече: "Усещането за стил е усещане за времената, в които живеем, с всичките им принадлежащи носталгии и стресове" - добави Венцислав Занков при представянето на изложбата-спектакъл. Носталгия по добрия вкус, смачкан от глобалността на унисекса и естетиката на McDonalds. Носталгия по уникалността, неподражаемостта, която човечеството сякаш загуби в битката с масовостта и рекламните стратегии. С "това е лично за теб" е просмукана всяка реклама; с "това е лично за теб" ставаме личности в консумацията - тотален подход на индивидуално ниво. Само малко прозира, че всички ставаме еднакви в желанието да сме различни... На Стила не му остава нищо друго, освен да се закрепи в Традицията или в носталгията по изгубените утопии, че светът може да бъде по-красив, по-добър и по-сърдечен."
"Усещане за стил" съчета в галерия "Ирида" едновременно изложбена зала, шоу-рум и бутик; елементи с високо качество, ирония и цинизъм; заигра се със смисли, категории и дефиниции, и насочи мисълта на публиката към скрития в баланса между невъзможно и банално усет за стил.

Светлана Попова