Хайде да си поговорим

Както лесно можете да се убедите, между радиото и телевизията се извършват постоянни кръвопреливания, особено интензивни напоследък. Някои явно се дължат на отличната подготовка и изпитания успех на вече подготвени другаде оправни "кадри", а останалите, повечето, на глада за такива. Най-сполучливите и жанрово изчистени продукти на Канал 1, бъбриво-кулинарното предаване на Ути Бъчваров и хлапашки симпатичният джубокс на Део, бързо намериха място, почти едно към едно, в най-будното откъм пазарни стратегии и най-лъскаво откъм цялостен облик FM+, бонбоненото очарование на Евелина Павлова от FM+ пък преля в музикални предавания по MSAT и "Ден", Сашо-Диковият "Канал 3" на драго сърце пое изтъкнати журналисти, закономерно изринати от БНР и май само БНР се затвори за нови попълнения.
Като подочух, че в ентусиазирания обмен на идеи и личности в "Тангра" са се озовали Андрей Арнаудов и Иван Христов, които зная от "Сблъсък" по "Ден" - видима възраст 20 години, юношески хъс и съответни леко некоординирани движения на плътта и мисълта (съвсем простимо е, ако още не ви е ясно кой от двамата е Андрей, кой - Иван) - дръзнах да включа рокрадиото, за чието прохождане пазя топъл спомен, но за което понастоящем има малко какво да кажа (за безумно изтърканите му автореклами, за глуповатите "приключения на Илиана Бойчева" или безлично спретнатия национален рок топ 10 на Васил Върбанов ли?). Надявах се на малко свежа агресия. И така, от 18 до 22 часа изслушах с нарастващо недоумение "Междинна станция", talk shaw (това по нашенски трябва да е нещо като "приказвано зрелище"... нещо с разговор и провокация, мозайка от гледища... с умиление се сещам за едно определение, находка от сайта на БНР: "Хоризонт" е говорно-музикална програма - сплав между словото и музиката с утвърдена характеристика на отделните блокови предавания").
По часове и минути във въпросната "Междинна станция" се случва следното:
- между 18 и 18.30 часа в три минути младежът Арнаудов се представя, обяснява, че не му се говори за политика, а за спорт не умее и прави неясен коментар относно изказването на царя, че всъщност е за НАТО;
- между 18.30 и 19.20 в три минути научаваме, че според четения от водещия вестник, разходите по един абитуриентски бал са около 1000 лева, а според самия водещ, вечеринка с повръщане за финал може да се организира за много по-малко, но това се научавало с възрастта;
- между 19.20 и 20.30 следват още три минути, в които човекът изчита програмата на клубовете, опитва се да оригиналничи по твърде неблагодатната тема и изразява (всеобщата, бел. авт.) радост от обстоятелството, че скоро ще си ходи, защото от 21 до 22 ч. се предвижда само музика.
Извън изредените десет минути и още няколкото, в които девойка срича новините, това, което в крайна сметка се чува в "Междинна станция", е музика (най-дългият свързан текст на български в предаването е парче на "Уикеда", не ще да е случайно) - неповторим бъркоч от стилове, непоносим за повече от 5 последователни минути и за най-търпеливото ухо. А това, което се случва, е, че вярата ни в положителните нововъведения в "рокрадиото" е непоколебимо разклатена. С тези убити по план-график часове в събота вечер "Тангра" се утвърждава за пореден път като разпиляна материя, без стил и амбиция, над която дори не можеш да се посмееш, нито да се развилнееш, нито да изсумтиш възмутено... толкова безкръвна, че и най-вампирясалият сарказъм получава колики само като я усети.

Нева Мичева
От въздуха
подхванато