Най-сетне и тук пет азиатски филма накуп
От 25 до 31 май в столичното кино "Люмиер" ще бъде показана филмовата панорама "Изборът на ФИПРЕССИ". За първи път в света ще вървят накуп 12 филма, създадени през последните две години, наградени или селектирани от членове на международната организация на филмовите критици. "Изборът на ФИПРЕССИ" е в рамките на Салона на изкуствата и се организира от НДК, Министерството на културата, сдружение "Критика" към СБФД, а изпълнението на проекта е предоставено на РФФ Интернешънъл.
Най-сетне и у нас ще се покажат 5 азиатски филма, по които светът тръпне: хонконгският "В настроение за любов" на Ван Карвай (Награда за мъжка роля от Кан '2000, "Феликс" и "Сезар" за чуждестранен филм), иранският "Вятърът ще ни понесе" на Абас Киаростами (Специалната награда на журито и на ФИПРЕССИ от Венеция '2000), японският "Еврика" на Шинджи Аояма (награда на ФИПРЕССИ и на екуменическото жури от Кан '2000), китайските "Моите деца" ("Златен лъв" от Венеция '99) на Джан Имоу и "Дяволи на прага" (Голямата награда на журито от Кан '2000) на Дзян Вън.
В София пристига прославеният немско-таджикски "Лунен татко" на Бахтияр Худойназаров (голямата награда от МКФ в Сочи, наградата на ФИПРЕССИ от Брюксел), в който талантливият Рали Ралчев е един от операторите. Българско присъствие има и в унгаро-немско-френския "Веркмайстерови хармонии" на Бела Тар - Джоко Росич.
Лив Улман - тазгодишният председател на журито в Кан, ще бъде представена с новия си режисьорски филм "Лишени от вяра" по сценарий на Ингмар Бергман (Балтийска филмова награда за женска роля). Скандинавското кино ще присъства в панорамата и с триумфиралия у нас, както и по света, "Танцьорка в мрака" на Ларс фон Триер ("Златна палма" и Награда за женска роля от Кан '2000, 5 награди "Роберт", "Феликс" за най-добър филм и женска роля).
В програмата са включени и три холивудски познайници в София: "Да бъдеш Джон Малкович" на Спайк Джоунзи, "Магнолия" на Пол Томас Андерсън и "Човек на луната" на Милош Форман.
От 1 до 6 юни и варненци ще могат да видят "Изборът на ФИПРЕССИ".

Г.Д.