Театралните награди на Шумен'2001
На 16 май в Шумен приключи десетото юбилейно издание на Друмевите театрални празници "Нова българска драма - Шумен'2001". Журито бе в състав: Кристина Тошева (председател), Кремена Бабачева, Борислав Петранов, Крум Гергицов и Радомир Андонов. За раздел "авторски прочит на нови български пиеси" журито бе разширено с Юрий Проданов и Младен Енчев - двама доктори по филология от Шуменския университет.
От 31 пиеси, участвали в конкурса, Наградата за драматургия се присъди на Димитър Атанасов за пиесата "Зелено". Две отличия за драматургия бяха присъдени на Теодора Димова за "Любовници" и на Веселин Стоянов за "Любов, сънища, думи... и други изображения на смъртта".
Награда за режисура - Крикор Азарян за "Бая си на бълхите" от Боян Папазов, Театър "Българска армия". Награда за женска роля - Анета Сотирова в "Салон за плач" от Юрий Дачев, режисьор Бина Харалампиева, МГТ "Зад канала".
Награда за мъжка роля - Мариан Бачев в "Лабиринта" от Димо Дешев, режисьор Борис Панкин, ДКТ-Шумен, и в мюзикъла "Любовни булеварди" от Стефан Цанев и Юри Ступел, режисьор Борис Панкин, Театър "София".
Награда за сценография - Мира Каланова за "Среднощен град" от Андрей Филипов, режисьор Николай Ламбрев, Народен театър "Иван Вазов" (Театър на последния етаж).

К