Балкански виртуози
"Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров и солисти цигуларите Лиана Котева и Людмил Ненчев участваха на 18 май в рамките на Салон на изкуствата - зала 1 на НДК, в съвместна продукция под наслов "Балкански виртуози". Първата част беше предоставена на ансамбъла. Независимо от интригуващия начин, по който бяха обединени на афиша със следващото ги китарно дуо, те представиха своя "микроконцерт" абсолютно независимо.
Ансамбълът ни предложи две творби - популярните "Жътва и танц" от Марин Големинов и Концерт за 2 цигулки и оркестър в ре минор от Й.С.Бах. Те не дадоха възможност за виртуозна изява, но пък "балканското" - и на музикално-стилистично, и на интерпретационно равнище (в смисъл на темпераментност, емоционална наситеност), беше налице.
С първото изпълнение "солистите" потвърдиха репутацията си на сериозни професионалисти, но не то даде основанията за размисли и оценки. Истински впечатляващо прозвуча концертът на Бах. В него бе достигнато трудното равновесие между размерената, сдържана моторност на Баховата музика и южняшката чувствителност. С отчетливите си, много пестеливи, но красноречиво-настойчиви жестове диригентът извая пулсираща музикална материя, в която солистите ту ставаха неотделима част от хомогенната звучност на ансамбъла, ту се открояваха със своя индивидуалност. Особено интересен диалог се получи в бавната част. Двата гласа бяха доста равностойни, но в отделни моменти все пак красивият, плътен и пеещ звук на Лиана Котева вземаше лека преднина.
От години младата цигуларка живее и се обучава в САЩ. Това беше нейното последно за сезона представяне на българска сцена след участието й в Пролетния фестивал на "Аполония" и в "Нова българска музика" с творба от баща и - композитора Ангел Котев. Оттук тя се отправи към Music Academy of the West - фестивал в Санта Барбара - Калифорния, а наесен - към Истман-Университет - гр. Рочестър, за да продължи магистратурата си.

Боряна Мангова