ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Сред събитията, отбелязващи празника на българската просвета и култура 24 май, бе и програмата, организирана от Столичната община, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Българската национална телевизия. Тя включваше концерт на училищни състави и изпълнители, шествие до паметника на Св.св. Кирил и Методий, връчване на наградите "Златното перо" на Радио "Класик FM" и фолклорен концерт.

По повод 24 май Посолството на Словашката република и Българският клуб "Про Словакия" организираха премиера на романа "Хроника на надеждата" от Петер Ярош. Преводът е на Димитър Стефанов.

На 26 май в изложбената зала "Средец" на Министерството на културата учениците от Средното художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров" - София, и Градския колеж - Бат, Англия, показаха резултатите от работата си по проекта "Лични и обществени пространства". Обменът между двете училища продължава повече от 10 години.

Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София, и училището "Сен Люк" - Монреал, Канада, участват в общ проект под наслов "България - Канада, обединени от музиката". Младите музиканти гостуват в София и Пловдив със своя спектакъл "Музикантът". През октомври предстои участието на Младежката филхармония на НМУ "Любомир Пипков" да изнесе концерти в Монреал, Квебек и Отава.

Списание "Мост" - Ниш, отбелязва своята 35-годишнина. По този повод е изложбата на художниците Бранко Николов и Богдан Николов, открита на 31 май в Столичната библиотека на площад "Славейков". Организатори са Държавната агенция за българите в чужбина, Издателство "Братство" - Ниш, и Столичната библиотека.

"Пейзаж" - съвременно изкуство от Великобритания е изложбата, открита на 21 май в Софийската градска художествена галерия със съдействието на Британския съвет.

В художествената галерия "Станислав Доспевски" в Пазарджик на 21 май бе открита юбилейна изложба живопис на Стоян Роканов по повод 40-годишната му педагогическа дейност.

На 29 май в Дома на киното се състоя премиерата на два нови български документални филма: "Зелена карта" на Елдора Трайкова и "Възстановка" на Асен Владимиров, продуцирани от Българска национална телевезия и "Профилм".

В Националната галерия за чуждестранно изкуство на 30 май бе открита изложба живопис на Атанас Андасаров.

В Салона на изкуствата цигуларката Велика Цонкова и пианистът Димитър Цанев отбелязват на 1 юни с концерт 120-годишнината от рождението на Бела Барток.

"Духът на България" е заглавието на компактдиска, чиято премиера е на 2 юни в зала З на НДК от 20 часа.

Заключителният концерт на майсторския клас на цигуларя Кеворк Мардиросян е на 3 юни в зала 9 на НДК.

"Фестивал на светлината" е наименованието на нов международен хоров фестивал, организиран от фондациите "Музикална младеж" - България, и Посланици на приятелството" - САЩ. Той се открива на 6 юни във фоайето на третия етаж на НДК.

Покойният Величко Тодоров получи Наградата за литературоведска книга, присъждана от Факултет Славянски филологии при СУ "Св. Климент Охридски", за своя труд "Знам ги аз тях. Сърбия и сърбите в българската литература".