За фактите и фатките

"Винаги можеш да намериш нещо, което не търсиш..." Очевидно в любовта и във войната много неща съществуват единствено поради възможността да съществуват и по никоя друга обяснима през здравомислието причина. За мен бе странно да установя същото и за медиите... На 23 май на 105.6 MHz, във физическа близост до "Дарик" и идейна отдалеченост от "Свободна Европа", се материализира още една станция, наречена "Инфо радио" - без манифест, обясняващ ползата от него, но с бодро мото: "Дайте ни 15 минути и ние ще ви дадем света". "Инфо радио - незабавен достъп до новините" и заставките, чиито няколко ноти навяват на мисъл за празник и бродуейски мюзикъл, също не изясниха кой знае колко току-що пръкналото се присъствие. А без визия и концепция, знаете, екзистенцията се самоанихилира. С което ми се ще да кажа, че в пъстрата картинка на вече утвърдени в ефира компетенции и некомпетентности в областта на коментара, играта, закачката, музиката и рекламата, едва ли има място за нещо, което повтаря бледи мотиви от останалите с претенцията за изчерпателност.
Това, което не се разбира от заявките за намерения на новото радио, би трябвало да се схваща поне при слушането му, но и то не дава запаметяващ се резултат: нощем тече безличен поток от сравнително прясна музика, следобед новините вървят на половин час, а сутринта - на 15 минути, приятно гарнирани със спортни анонси, най-общи рапорти за международните валутни пазари, пътната проходимост и времето. Да чуя в понеделник сутринта коментар по повод сбирката на НСРТ беше радостно събитие.* В емисиите не изскача нищо, което да не може да се чуе между другото по "Хоризонт" и останалите 2-3 вече утвърдени информационни програми.
В момент, когато в цял свят именно моделирането на събитията, наречено "информация", предизвиква събития (никой не се заблуждава относно "обективността" на новините), в България се задават оспорвани избори, а традиционният информационен колос, държавното радио, е клекнал до пет на сто обществено доверие, появата на новинарски канал без нищо ново, освен усърдието при повтаряне на вестите, е твърде нелепо от гледна точка на целите и твърде необяснимо откъм финансови предпоставки.
"Колкото по-рано изостанеш, толкова повече време ще имаш да наваксваш...", гласи поредният от онези зевзекчийски закони за необяснимото... Когато БГ радио стартира без никаква структура - то беше като да отвориш обществена библиотека, защото разполагаш с много книги и излишъци от добро желание да ги споделяш с останалите. Началото на "Инфо радио" обаче е като да пуснеш вестник от 100 страници, защото имаш какво да преразкажеш в долния ъгъл на 38-ма. Поздравяваме и желаем по-тесни бели полета.

Нева Мичева


* Отшумя празникът 24 май с родолюбиво пеещи фонтани и проскубани градини на Обединените нации, зададоха се дни на Европа, на Детето, политически дебати и пр. шумни събития. В данданията с БНР се случи нещо, което през януари изглеждаше като скандал, а сега пристигна като спасение. Сещате ли се за приказката за онзи бедняк, който живеел с многобройното си семейство в тясна колибка и вече едвам издържал на напрежението... Отишъл при местния мъдрец и чул съвета му - да подържи месец-два и козела си в къщата, след което да го натири. След като го сторил, колибата като по чудо му се сторила най-просторното и уханно място за обитаване. Всъщност нищо не намеквам: Поля Станчева, срещу която в началото на годината медийният хор викна като срещу избор, нарочен отгоре, през май оглави Радиото за всеобщо облекчение... подбрани бърборковци се превърнаха в герои, а спорните положения станаха мечтани сламки за удавници. Толкоз по повод хватките с фактите.От въздуха
подхванато


Унция приложение струва колкото тон абстракция, закон на Букър