За Отечеството
С експонирането на изложбата "За Отечеството" в Националния исторически музей приключват честванията, посветени на 125-годишнината от Априлското въстание. Тържествено бе осветено копие от знамето - първообраз на българския национален флаг, извезано през 1877 г. от Стиляна Парашкевова. На църковния ритуал по освещаването присъства и президентът на Републиката г-н Петър Стоянов, почетен председател на Националния юбилеен комитет за честванията. След химна, изпълнен от армейски духов оркестър, знамето бе внесено в изложбената зала, следвано от президента, министъра на културата г-жа Емма Москова, генерали и офицери от Българската армия, родолюбиво гражданство...
Изложбата представя реликви от националноосвободителните борби, експонати, свързани със най-видните личности от онази епоха - вещи, снимки, документи, наградни отличия, знамена, оръжия... Могат да се видят револвери и сабли на Стефан Караджа и Георги Раковски, пушка "Тауър", принадлежала на Панайот Хитов, тефтерче на Васил Левски от 1870 - 1872 г., личният печат на баба Тонка, писмо на Стефан Стамболов от 1875 г. до БРЦК, изпратено от Стара Загора, знамето, с което търновци са посрещнали руските освободителни войски на 27 юни 1877 година, оригинални мебели от дома на Стефан Стамболов, вещи на Панйот Волов, Бачо Киро, Георги Измирлиев...
Зъ първи път в изложбата могат да се видят новопостъпили документи за БРЦК, пълномощно на Димитър Ценович и паспорт на Марин Поплуканов от Диарбекир. Писма на Никола Обретенов и Стоян Заимов, свързани с Ботевата чета, също се показват за първи път.
Проф. Дойно Дойнов, председател на Националния юбилеен комитет за честванията и на Общобългарския комитет "Васил Левски", благодари на президента Стоянов и му връчи първия екземпляр от луксозно факсимилно издание за Васил Левски, в което е включено всичко, написано от ръката на Апостола, а също така снимки и документи, съставени с негово участие.
В кратко слово президентът Стоянов говори за ролята и мястото на величавата априлска епопея в драматичната българска история и изрази увереността си, че и следващите поколения ще свеждат глава пред подвига на априлци.

Любен Русков