С череши и вино поетесата Виргиния Захариева представи "Двоен гид за лесбийки и гей мъже и техните родители" от Мери Борек - първата книга от поредицата "Другости" на феминисткото списание "P.S.". Изданието на "Вирга" дава практични съвети как да разкрием скритата си сексуална идентичност пред най-близките, предвижда емоционалните ползи от решителния жест.
На премиерата, състояла се в офиса на гей организацията "Джемини", присъстваха много философи от университетската колегия, представители на граждански сдружения, както и приятни млади хора, заинтересовани от проблемите, изложени в книгата.
"Хомосексуалните се приемат добре, когато "не им личи", затова естествена защитна реакция от тяхна страна е "да се крият", казва в своя увод към книгата преводачката Моника Писанкънева. Тя изтъква още, че "изказвания от рода "не ме интересува дали си гей или лесбийка, за мен е важно що за човек си" обикновено се приемат като израз на толерантност, а всъщност изразяват скрита хомофобия".
"Двоен гид" разказва за тъгата и скръбта както отсам, така и отвъд разкриването на цялостната хомосексуална идентичност пред родителите.
Събитието бе щекотливо по още една причина: публикуваните от "Факел експрес" философски "Размисли по гей-въпроса" на Дидие Ерибон търпят отказ за разпространение дори в университетски книжарници; сходна е съдбата и на капиталния философски труд "100 години хомосексуалност" от Дейвид М. Халпърин, издаден от "Критика и хуманизъм"...
Ще се случи ли същото и с далеч по-непретенциозния текст на Мери Борек? Защото либерални сме, ама не дотам...

М.Б.