Молитва за мир
На 9 юни т.г. в зала "Милениум" на НДК фондация "Братя Миладинови" с изпълнителен директор Ангел Ангелов - Джендема организира поетично утро. То беше първото по-значимо събитие в дейността на фондацията, чиято цел е да приобщава духовно творците от Република Македония и Република България.
Гости на фондацията бяха поетите Лиляна Дирян и Богомил Гюзел, които прочетоха свои творби на родния си език. Македонските гости бяха представени от литературоведа Михаил Неделчев, а Екатерина Йосифова, Николай Кънчев, Румен Леонидов, Ани Илков и Йордан Ефтимов поздравиха своите колеги и приятели с по няколко стихотворения. Кънчев призна, че решаващо значение за поетическото му развитие е имала първата стихосбирка на Гюзел, която българският поет прочита през 1965 година.
На срещата присъстваха и двете внучки на братя Миладинови, редица български поети, литературоведи, преводачи, които в продължение на 150 минути слушаха с нестихващо любопитство прочетените на роден език стихотворения на македонските автори.
Най-сърдечният момент в тържеството беше, когато Ангел Джендема призова поетичната среща да се превърне в молитва за мир, чрез която да бъде изразено нашето съчувствие и солидарност към трагичните събития в Македония.

К