Европейско кино и в Албена
Юни като че ли се очертава най-фестивалният месец у нас. За малко да се роди още един - Международен филмов фестивал "Черен делфин" в рамките на Международни медийни събития "Телевизионен свят 2001" - Албена. Опитът беше полууспешен. Сиреч, фестивал в традиционния смисъл на думата, с награди и прочие, не се получи. Първоначалните намерения се сведоха до скромна филмова програма, показана в полупразната зала "Атлантик" на хотел "Добруджа", и от по-солидна съпътстваща селекция от интересни, главно европейски, заглавия във варненски киносалони. Все пак първата крачка бе направена. Но по-важно е, че наистина имаше какво да се види.
Ето и няколко филма, които мисля, че си струва да бъдат отбелязани. Моят фаворит е унгарският "Филм" на Андраш Сьорени, екранизация по новелата на Миклош Межьоли. Невероятно красиво заснет, изпълнен с тъга и недоизказаност разказ за последния ден от живота на възрастна двойка. Умението да обичаш докрай, да понасяш достойно ударите житейски, да останеш добър, въпреки всичко... Върху тези неща се разсъждава във филма - умно и спокойно, използвайки максимално елегантно изображение и слово.
Югославското кино напълно обяснимо се е вкопчило в темата за войната. Една неугаснала болка, която сръбските творци настойчиво се опитват да обмислят и осмислят. Обикновено успяват, при това убедително. Такъв е случаят с "Хубаво село, хубаво гори" на Сърджан Драгоевич, създаден по истински случай. В кратките моменти на мир и в балканското "буре с барут" може да се живее по-ведро. Такава е атмосферата в "Селяци" на Драгослав Лажич. Симпатична общност от търсещи мястото си под слънцето хорица във и извън Сърбия. Колко познато, всъщност...
Българският "Експерти" - дебют на младия режисьор Станислав Дончев, също претендира за актуалност, само че със средстата на черната комедия. Възпитаникът на НБУ видимо е фен на Тарантино и Гай Ричи, научил е доста от тях, но някак по нашенски губи мярката, та играта яко загрубява. Жалко, защото има чудесни попадения и като ситуации, и като образи. Лично аз съм искрено очарована от персонажа Джинката. Както и от идеята да се показва кино в Албена през юни. Дано догодина фестивалът "Черен делфин" се случи наистина.

Карин Янакиева