Не е наша работа
да определяме журито
- Неучастието на радио "Тангра", радио FM+ и Класик FM бе коментирано от всекидневната преса като бойкот на фестивала за радиопрограми "Сребърна вълна".
- Да, имаше интервюта с Владимир Танев от "Дарик" радио, споменаваше се, че гилдията се тресе от ревност заради факта, че това радио представя най-много програми, взима най-много награди и има свой представител в журито. В частни разговори изнесеното в пресата бе отречено, после отново се появиха изявления, които аз проследих до някъде. И... започна да става безинтересно. Изглежда от всичко това някой искаше да се възползва, за да си направи самореклама.
- Как така се случи, че дискусията по принципни положения във фестивала бе подменена със скандал?
- Всъщност скандалът бе, че нямаше скандал, а той бе търсен. Има много радиостанции, които не участват в "Сребърна вълна", но бяха визирани единствено тези три, на които директори сме аз, Петър Пунчев и Васил Димитров - всички членове на Управителния съвет на АBBRO. Така личното неучастие бе хиперболизирано и тълкувано като бойкотиране от страна на Асоциацията. Пренесен на друга, по-позната плоскост, този сюжет може да се разкаже и така: аз не участвам като автор в Пролетния песенен радиоконкурс, например. Дали от това следва, че го бойкотирам?
- Убеден ли сте в перфектността на регламента на конкурса?
- Този фестивал сега се развива и натрупва опит. След неговото първо издание миналата година ние от ABBRO отправихме конкретни предложения към фестивала за промени и в начина на организиране, и в регламента на конкурса. Сред тях фигурираше и препоръката в журито да няма представител на радиостанция, която се състезава. Първата година, когато бях член на журито, съзнателно не изпратих програма на радио "Тангра" за конкурса. Но в Асоциацията не считаме, че е наша работа да определяме състава на журито. Ние сме съорганизатори. Главният организатор на фестивала "Международни медийни събития", в чиито рамки е "Сребърна вълна", е фондация "Телевизионен свят", тяхна грижа е авторитетът на фестивала, тяхна грижа е и конкурсът да бъде чист от съмнения. Не мисля, че когато един представител на състезаваща се медиа участва в журито, а не участва в обсъждането на продукцията на своята радиостанция, нещата остават извън подозрения. Има достатъчно авторитетни радио-теоретици и радио-практици, които биха могли да съставят необвързано жури.
- Тази година Людмил Фотев бе член на журито и по тази причина ръководеното от него радио RFI-България не представи конкурсни програми. Мислите ли, че това е пример, който заслужава да бъде следван?
- Да, така е редно да бъде.
- АBBRO излиза ли с официално становище по този въпрос?
- Не излизаме с официално възражение. Не виждам за какво, след като, повтарям, не е наша работа да определяме журито. А и отдавна предупредихме организаторите, че много радиостанции, членове на Асоциацията, няма да участват поради ангажираност в предизборната кампания.
- Колко радиостанции членуват в ABBRO?
- 110. В момента кандидатстват и други, представляващи вериги от радиостанции.
- В какво се състои съорганизаторската роля на ABBRO във фестивала?
- Преди всичко в предварителната разгласа чрез седмичния ни бюлетин, чрез публикациите в Интернет и чрез безплатно осъществената рекламна кампания, възлизаща на около 6000 лв., с аудиоклипове, излъчени от радиостанциите - членове на Асоциацията.
- Ще се лиши ли фестивалът в бъдещите си издания от подкрепата на Асоциацията?
- Не, това е фестивал, в който се правят съпоставки и контакти, важни за развитието на радиоиндустрията. Полезно би било той да се развива.

Константин Марков,
генерален директор на радио Тангра,
председател на ABBRO