VII международен куклен фестивал Ян Бибиян
В петте дни между 27 и 31 май, на VII международен куклен фестивал "Ян Бибиян" в Силистра, се представиха участници от десет български и три чужди града.
Представленията, изиграни на сцената на Кукления театър, не се съревноваваха, за да заслужат награди. Все пак детско жури следеше критично участието на театралните трупи и присъди призове в три категории. За най-добро представление децата определиха "Анимационни картини" - авторски спектакъл на Аурика Добреску и Михаела Петрариу от театър "Василаки" - Ботушани (Румъния). Единодушно се присъединявам към детския избор. Съвсем елементарните наглед форми на куклите и декора, използвани в представлението, се преобразиха в невероятно атрактивни и пластични фигури. Тяхното движение в съпровода на съвременна музика, ги превърна във впечатляващо куклено шоу. Награда за най-добра актриса получи Александра Павлович за ролята си в "Динди" - театър "Пепино" от Ниш. С награда за най-добро актьорско изпълнене сред мъжете бе отличен Александър Братоев за участието си в "Косе Босе" - ДКТ - Пазарджик.
Последна от чуждестранните изяви беше тази на Кукления театър от Женева (Швейцария), чийто състав представи циркови номера с кукли.
В голяма част от представленията играта на живо на актьорите надделяваше над играта с кукли - една не нова тенденция в този вид театър. Някъде статичността и пасивността на куклите беше твърде неумерена - "Приказка за цар Салтан" по Александър Пушкин (постановка проф. В. Стефанова).
Бих отличила представянето на театър "Елфи" от Сливен с адаптацията на Гримовата приказка "Снежанка" (драматургия, режисура, музикално оформление - Елза Лалева; сценография - Н. Бобева). Акцентната нишка в спектакъла ясно се движеше в полза на красотата и добрината. Декорите, изработени на две нива, имаха модерен облик, с по-резки, изчистени форми, които не напомняха обичайната представа за приказното сценично претворяване. Електронният саундтрак на представлението беше необичаен, но сполучлив като стилово допълнение към сценографията. Похвален е стремежът към осъвременяване на познатите приказни текстове чрез нови и оригинални търсения.
В програмата на тазгодишното издание на фестивала, освен куклените спектакли, бяха включени изяви и на други млади творци. Във фоайето на Драматичния театър Анна Подекова (студентка в Националната художествена академия) изложи свои живописни картини с тематично заглавие "За куклите". Петчленната формация "Мелодия и ритми" (Българската държавна консерватория) изненада публиката с оригиналните си перкусионни изпълнения. Отново в рамките на фестивала се състоя и представяне на книгата "Нежност" с автор Мария Матеева и художник Георги Чапкънов.

Кристина Бонева