Балетното студио на Красимира Колдамова
Когато след 35-годишна сценична дейност приключваш своята танцова кариера, пред теб неминуемо стои въпросът: "А сега накъде?" Много хора изпадат в отчаяние и депресия, чувстват се несигурни и ненужни. Но примабалерината на Софийската опера Красимира Колдамова не е от тях. Броени дни след прощалния си бенефис на сцената на Софийската опера, тя създава Танцово студио за откриване и развитие на таланта.
"Винаги съм била убедена, че обичайната система за подбор на децата е твърде несъвършена, защото бъдещето им се решава в един-единствен ден - изпитния. Чрез студиото се опитвам да компенсирам този пропуск, като дам шанс на онези, които имат талант, но по една или друга причина не са попаднали навреме в балетното училище. Така хората, които обичат балета, могат да се запознаят с него отблизо, дори и в случай че няма да продължат по-късно кариерата си като професионалисти."
Идеята е чудесна, но реализацията може да бъде осъществена само от всеотдаен и вдъхновен творец като Красимира Колдамова. Защото кой може да отгатне колко много трудности дебнат на всяка крачка реализацията на подобно начинание. И то през още трудната за частни инициативи 1991.
Първоначално се репетира в помещенията на стадион "Герена", изучават се класически, модерен и характерен танц, пантомима, греъм-техника и степ. По-късно трябва да се откажат от някои дисциплини, поради невъзможността да продължат работата си на "Герена". Налага се да се търсят нови зали. Обучението се разпределя в три софийски читалища. Но децата не намаляват. Вниманието и професионализмът на педагозите ги ангажират. Работи се в читалище "Петър Берон" с педагози Елена Янакиева и Нина Ненова, в читалище "Възраждане" с педагог Елена Игнатова и в читалище "Цанко Церковски" с педагог Славея Стойчева. Модерен танц и греъм-техника преподават Маргарита Михайлова - в читалище "Петър Берон" и Албена Атанасова - в читалище "Възраждане". Групите са не по-големи от по 10 човека, което пък дава възможност да се обърне внимание на всяко дете. Още повече, че в края на учебната година се представя концерт на сцена и пред публика. Продукциите се подготвят в съответствие с изучавания през годината танцов материал, правят се и специални постановки, съобразени с индивидуалните възможности на децата. А публиката естествено горещо аплодира постиженията.
Студио "Красимира Колдамова" си поставя една цел - откриване и развитие на младите таланти и в течение на десетилетното си съществуване обучава стотици деца, 26 от които са подготвени и продължават обучението си в Националното училище за танцово изкуство. А това е успех, с който преподавателите могат само да се гордеят. Красимира Колдамова запазва и днес своя оптимизъм, който й дава сили да възпитава свои последователи на всички нива - от тепърва прохождащите в студио "Красимира Колдамова" до професионалистите, обучавани от нея в Националното училище за танцово изкуство, както и балетните звезди, с които тя репетира в Софийската опера. Паралелно подготвя и нови роли в балетите "Едит Пиаф", "Метаморфози", "Нунча".
Педагозите и учениците на студиото отбелязаха вече кръгла годишнина. Десет години творческа и педагогическа дейност бяха отпразнувани с тържествен концерт в театър "София".

Анелия Янева