С флейта и китара през Паганини и Пиацола
Флейта и китара - не се среща често такава комбинация, още повече, че днес класическата китара не е измежду най-популярните, нито предпочитани от публиката инструменти. Някога, напротив, хората като че ли са обичали по-нежните и деликатни звуци, ромона на акорди, секвенции и други характерни атрибути на барок и класицизъм. Може би затова концертът на дуото Торун Рейгстат (Норвегия) и Боян Каранджулов в Салона на изкуствата в НДК остави впечатлението за нещо по-различно, със собствена атмосфера. Произведенията, които изпълниха, също като че ли бяха подбрани, за да ни припомнят сякаш отминали ценности, но оставили дири в днешното светоусещане. Творбата на немския композитор Михаел Зойберт (р. 1966) се опитва да свърже различни похвати, но композицията му не блести нито с авангардност, нито с майсторство в комбинирането на технологиите. Посветена е на дуото Рейгстат - Каранджулов.
Каранджулов е възпитаник на нашата Музикална академия, сега учи във Висшето училище по изкуствата в Бремен, където се срещат с Торун Рейгстат и започват да свирят заедно. Двамата концертират в Северна Германия и Норвегия, предимно с ренесансова музика. И - за първи път в България. Рейгстат също е учила музика в родната Норвегия, после следва в Бремен. В момента е педагог и концертиращ изпълнител.
Повечето от творбите в този концерт ми бяха непознати, но и в това има нещо пикантно. Рейгстат е коректна флейтистка, музикална, свири с хубава фраза и динамика, има темперамент, който й дава импулси да направи такива пиеси като Трите танга, "История на тангото" от Астор Пиацола, изискващи по-особена сетивност, свобода на метроритмиката, усещане за протичане на музиката във времето. Каранджулов със замах и въодушевление направи своята партия в тези пиеси - повече китарни, отколкото флейтови. Усещането си за класическо равновесие и изящество на мелодията дуото демонстрира в големия дует на Джулиани и в Романса от Паганини. Специфичната изразност на Арията от "Бахианас" на Вила Лобос бе предадена емоционално. Младите музиканти направиха музикална вечер, в която пролича вкусът им, търсенето на индивидуална интерпретация в различните опуси, които прозвучаха.

Боянка Арнаудова