Варненско лято
Международният музикален фестивал "Варненско лято" отбелязва тази година 75-годишнината си. Тържественото откриване бе под диригентството на Иван Маринов на 23 юни с участието на хора и оркестъра на ОФД - Варна и смесен хор "Морски звуци". Солисти бяха Минчо Минчев, Гена Димитрова и Александрина Милчева. В този първи концерт прозвучаха творби от Милко Коларов, Виенявски, Верди, Маскани и Чилеа.
Фестивалните изяви включват концерти на изтъкнати български изпълнители и гостуващи солисти и състави, както и изложби, поетични вечери и семинар, чиято тема е "Фестивалният туризъм - нови предизвикателства".
Оперният акцент е поставен с гала-концерт под диригентството на Станислав Ушев, в който участват Александрина Милчева, Арсени Арсов, Бойка Василева, молдовският бас Валерий Кожакару, Емил Иванов, Иван Консулов, Калуди Калудов и Радостина Николаева. Част от тези изпълнители поемат своите роли и в постановката на вердиевата "Аида" на Кузман Попов под диригентството на Христо Игнатов. Предстои и премиерата на "Турандот", постановка на Варненското ОФД.
Един от големите гостуващи състави е Одеската филхармония, на чийто пулт застава американецът Хърбърт Ърл. В първата й програма с творби на Шуберт и Бетховен солисти са Николай Минчев, Беате Алтенбург и Катерине Клипфел. Във втората вечер ще прозвучи Трета симфония на Густав Малер.
Сред гостуващите изпълнители е и холандският квартет от блокфлейти и "Греъм Фиткин Груп" от Великобритания. И двете формации са поставили в програмата си творби, които ще имат първи изпълнения в България. Камерните изяви включват: клавирни рецитали на Веселин Станев, Готлиб Валиш и Лазар Берман, концерт на американското сопрано Хуандалин Ралф Абърнати, съвместни изяви на цигуларя Веско Ешкенази и пианиста Людмил Ангелов с творби от Бетховен и Прокофиев, както и на Георги Бадев и Божидар Ноев, на челиста Пламен Саманджиев и китариста Алфредо Гарсия-Навас, на челистката Ксения Янкович и пианистката Ружка Чаракчиева...
Оперно-филхармоничното дружество - Русе под диригентството на Георги Димитров ще се представи с творби от Онегер, Пуленк и Гуно.
Традиционните летни академии тази година се ръководят от Лазар Берман и Валентина Берман - пиано, Ифра Нийман - цигулка и Ксения Янкович - виолончело. Поредната лятната научна среща събира участници около темата "Кризисна ситуация и художествена култура: актуални проекции от миналото и съвременна практика".

Е.Д.