ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Семинарът, посветен на 100-годишнината от рождението на Илия Бешков, се проведе на 13 юни в аулата на СУ "Св. Климент Охридски", където за лектори бяха поканени професорите Александър Поплилов, Богдан Богданов, Филип Панайотов и д-р Петър Змийчаров.

Чавдар Гюзелев представи своя изложба в Центъра за култура и дебат "Червената къща". Фотографиите на художника запечатат парчета от една София, застрашена от изчезване. "Картините" фиксират образа на задните дворове и глухите улички в централната част на столицата, които съществуват паралелно с преобразяващите се фасади града.

"Международният фолклорен фестивал - Велико Търново" тази година се провежда за четвърти път. На сцените в града и в 15 селища от региона от 30 юни до 7 юли ще гостуват ансамбли от 17 страни от три континента. Освен концерти са предвидени теоретична конференция, изложба "Фолклорът и изобразителното изкуство, аудио-визуален спектакъл, етно парти и конкурс "Мис фестивал". В предишните три издания на фестивала са участвали общо 62 формации от 24 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

Балет "Арабеск" обявява конкурс за присъждане на наградата "Маргарита Арнаудова". Целта на състезанието е да се даде възможност на младите хореографи да представят свои нови произведения по български музикални творби. Заключителната конкурсна вечер ще се състои на 25 октомври 2001 г. в зала 2 на НДК.

На 28 юни в дома на културата "Дружба" 68-мо училище избра необичаен начин да връчи дипломите на учениците от 8 до 12 клас с концерт-спектакъл, в който взима участие танцовата формация при училището под ръководството на Иван Бенчев. Децата, танцувайки, представиха тоалети на "Ариес Уникат" и колекция от шапки и тинейджърски облекла на Евдокия Грозданова.