В самия край на 80-те един самолет до Куба изнесе голям брой млади български художници - просто имаше междинна спирка в Канада. Така преструвайки се, че отиват в слънчевия остров на Фидел Кастро, те слизаха по къси ръкави и джапанки в студената страна. В самото начало на 1990 г., когато само един-два месеца оставаха на КМХ да се превърне в Клуб на (вечно) младия художник, стана ясно, че над 30 негови членове са напуснали България. Тогава се разнесе малко тъжната шега: "Вече можем да направим филиал на клуба в Канада".
Сега седем български художници в Канада и една канадска художничка представят изложба на "Шипка" 6. Направена е по всички правила, придружена е с прекрасен каталог с текст от Росица Даскалова (Монреал), графичен дизайн на Илия Гошев и с координатор на изложбата Илиян Лалев.

                          Наско Пелев, Дигитално модифицирани

Представени са като цяло спокойни творби в светли "пастелни" тонове, изпъстрени с четливи или не форми и знаци, говорещи за непознати нам отношения с природа и общество. Тук попадат произведенията на Орлин Манчев (например "Слънчеви пръски"), ведрите удоволствия от живота на Наско Пелев, серията "Пространства с един единствен глас" на Иво Стоянов и нежно поетичните акварели на Кас Раймър. (Канадската художничка Кас Раймър заедно с Наско Пелев, Иво Стоянов и Орлин Манчев са държали галерия в Торонто и това обяснява присъствието й сред българите.)

                          Иво Стоянов, Пространства с един единствен глас

Известна тревожност в изложбата внасят цикълът "Годината на дракона свърши" на Станимир Стоилов, монотипиите на Елена Попова (в драматично червено се извива "Българска песен" например), а най-вече целите в опънати жили черни скулптурни човешки глави на Любен Бойков. Изпълнени с носталгия са произведенията на Мариола Конова, основани в буквален и преносен смисъл на корените - украсени както в български, така и в индиански народни традиции. Сценографката е и инициатор на изложбата "Разпиляни семена".

                          Елена Попова, Българска песен

Тази проява колкото изненадва българския зрител, толкова и се вписва в обичайния ход на художествения живот. Изминалите 11 години са променили както българите в Канада, така и българите в България. Вече не е проблем да влезеш в сайта на канадския си колега и приятел и да видиш какво прави. Същото се отнася и за американския, и за естонския и за кой ли не колега и приятел. Светът се променя пред очите ни и всички постепенно се превръщаме в разпиляни семена, макар и не във физическия смисъл.

Диана Попова