Варненско лято
С много жестове към музиканти, работили за утвърждаването на най-стария български музикален фестивал, е изпълнено празничното издание на "Варненско лято", чиято 75-годишнина се отбелязва сега. Тържественият концерт-откриване предложи нетрадиционна като композиция програма, замислена като творби и участие на изпълнители, свързани с историята на фестивала. В първата част след рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров прозвуча ораторията "Април-1886" от Милко Коларов, изпълнена от Хора и оркестъра на Оперно-филхармонично дружество - Варна и смесения хор "Морски звуци" под диригентството на Иван Маринов. Солистка бе Александрина Милчева и четец Борис Луканов. Във втората част варненската публика се срещна с двама от своите любимци. Гена Димитрова подари на почитателите си арии из "Аида" и "Макбет" на Верди, "Селска чест" на Маскани, "Адриана Лекуврьор" на Чилеа. А Минчо Минчев възпламени публиката със своето 26-то участие във фестивала. За тази среща с нея на юбилейното издание на фестивала, който той ръководи като артистичен директор от 1993 година, цигуларят бе избрал музиката на Виенявски.
На 24 юни бе творческата среща с "връстник на фестивала" - 75-годишнина отпразнува Арам Берберян - Датев. Уважаван и недооценяван, обичан и недолюбван в музикантските среди у нас. Ученик на Панчо Владигеров, изключван и възстановяван в СБК, професор в Германия, автор на творби в различни музикални жанрове. В залата на Художествената галерия във Варна прозвучаха негови камерни произведения, както и детски песни, изпълнени от вокалния ансамбъл "Сребърни звънчета".
Сред ученици, колеги и приятели 85-годишнина отпразнува на 27 юни вокалната педагожка Веселина Зафирова. вълнуващо е, когато залата се изпълва с публика, излъчваща такава благодарност и любов. Толкова много радост даряват и получават най-големите педагози.
Друга линия в програмата е цикълът "Млади таланти". Проектът на Минчо Минчев събра на 26 юни в партньорство с камерния ансамбъл "Софийски солисти" петима талантливи цигулари: Цветомир Цанков - ученик в СМУ "Панайот Пипков" - Плевен, Яна Дешкова - студентка в Музикалната академия - Есен, Германия, Христофор Маринов - концертмайстор на Софийската филхармония, Георги Вълчев - концертмайстор на Лирик Оркестра в Хоубокън и преподавател в Конкордия Колидж в Бронксвил в Ню Йорк, Албена Данаилова - водач на втори цигулки в Баварската държавна опера - Мюнхен. С по един цигулков концерт всеки от тях показа интерпретацията си на Моцартовата музика - т. е. личното си израстване като цигулар, както и характерните особености на цигулковата школа, с която е свързан. Това бе много мащабна програма в този изпълнителски състав - много добре приета от публиката във Варна, а преди това - в София и Бургас.
На 28 юни слушахме още един талантлив млад изпълнител. Пианистът Веселин Стамболов се завърна в родния си град, за да подари на своята публика своите изпълнения на творби от Бетховен, Шуман, Шопен, Равел и Рахманинов.
Като част от голямото балканско турне бе концертът на "Балкански коне". Това бе изключително преживяване, съчетаващо вълшебната атмосфера на Летния театър във Варна, божествения талант и перфектен професионализъм на изпълнители от България, Румъния, Хърватия, Гърция, Македония, Сърбия и Турция. Един концерт, който те изпълва с професионална гордост, когато виждаш как музиката може далеч да изпревари политиката.

Росица Кавалджиева