Версии с ябълки и лимони
Много се е говорило и писало за художника като за "homo ludens". За това можем да си спомним, когато разглеждаме изложбата на Калина Димитрова "Проекции" в АТА център за съвременно изкуство. Върху 13 малки платна са разгледани различни игрови версии на взаимоотношението между обекта и пространството около него. В случая обектите са ябълка и лимон. Те не носят каквито и да било сложни символики, избрани са заради тяхната изящна проста форма и интензивни цветове. Живописната инсталация си поставя (и разрешава до голяма степен) познати формални и живописни проблеми. В съчетанието обаче между лекота на живописния израз и последователната, изучаваща проблема аналитичност, Калина Димитрова успява да фокусира вниманието върху тях по нов начин.Разиграното взаимоотношение между ябълката/лимона и средата поставя плодовете сред много себеподобни. Самият плод е в близост до абстрактно идентично с цвета му петно или е изолиран върху чистото бяло на платното. Или се явява като цветен контур, сочещ към разпознаването на съдържанието. Целта е предизвикване на асоциативни връзки. В процеса на внимателното съзерцание на фриза от картинки се проследява процесът на възприемане на трансформацията на обекта.
Веднъж започнал предложената му игра, гледащият има възможност да погледне по нов - или поне по свеж - начин на художническия проблем за образа и неговото възприемане.
На стената срещу живописния фриз художничката е поставила бяло платно със същия размер. Неговото присъствие е пределно деликатно, то на пръв поглед остава незабелязано от зрителите. Концептуално то трябва да предостави възможностите на поле за бъдещи игрови ситуации.

Весела Ножарова