ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

На 5 юли в НХГ бе открита изложбата "Родът Митови в българското изкуство", организирана съвместно от НХГ и Художествената галерия - Стара Загора.

В началото на юни в Монреал се проведе XX световен конгрес на Международната асоциация на театралните критици (IATC), на който за вицепрезидент на Асоциацията бе избрана българската театроведка доц. д-р Калина Стефанова. Президент на Асоциацията е англичанинът Ян Хърбърт. От 1996 г. Калина Стефанова е член на Изпълнителния комитет на IATC. Тази година Калина Стефанова взема клас по театрознание в НАТФИЗ.

На 3 юли в Евро-българския културен център се състоя премиерата на брой 2-3 на театралното списание "Хомо луденс". В присъствието на много театроведи, режисьори и други театрали редакторката на броя доц. д-р Камелия Николова представи изданието.

На 8 юли в двора на днес вече бившата сграда на ТР "Сфумато" се пи по чаша вино за раздяла с едно отвоювано духовно пространство. Изкуството е пътуване, но няма наш театър, който да е принуден да изпитва тази фраза вече за кой ли път. Новият адрес ще бъде: зад театър "София", в бившата баня.

На 2 юли 2001 ИК "Захарий Стоянов" представи книгата "Неприятни разкази" от Стефан Продев. На премиерата говориха Виктор Пасков, Валери Петров, Соня Бакиш, Анжел Вагенщайн, Чавдар Кюранов, Иван Гранитски и др.