Хърватски пленер бе открит на 10 юли в зала "Средец". Изложбата представя - за трети пореден път в София - творби от фонда на международните пленери в гр. Задар - Хърватия. Пленерът се организира вече шест години от Хърватското дружество на художниците от Задар, като привлича участници от различни европейски държави и Северна Америка. Идеята, заложена при създаването на пленера, е възраждането на хилядолетните духовни и културни традиции по тези земи.
В изложбата са включени произведения на художници от Австрия, България, Хърватия, Германия, Румъния, Италия, Украйна и САЩ. Най-многобройни са творбите на българските художници - Петър Савов, Христо Кралев, Андрей Янев, Дарина Янева, Ива Владимирова, Василен Васевски, Дарина Цурева, Борил Цонев, Олег Гочев, Методи Попов, Моника Попова и Боряна Перчинска.
В експозицията са включени живописни, графични и скулптурни творби, които са спонтанна реакция от видяното и изживяното в атмосферата, изпълнена със скритото очарование на нови контакти и изживявания.
Изложбата е реализирана с любезното съдействие на Съюза на българските художници - София, Министерството на културата на Република България, Министерството на външните работи на Република Хърватия, Задарската жупания и кметството на гр. Задар.

Светла Петкова