Мравки край нас
Баба ми казваше: "Куфнята се е наляла с мухи..." Фразата беше така изящна, че самият факт - мухите - не предизвикваше гнусливостта ми. Години по-късно Георги Господинов наля литературата ни/си с мухи и отново се вглеждах с любопитство и без никаква неприязън. Сега дойде реда на мравките...
Големият български скулптор академик Иван Лазаров дълги години се е интересувал от мравките. Така е нарекъл и книгата си - "Из живота на мравките". Простичко е определил и жанра - "Разкази и рисунки на един художник". Великолепното първо издание на ръкописа е направено от "Агата-А" и е включено като трета книга от престижната им поредица "Punctun", в която вече излязоха книги на Ролан Барт и Дора Валие.
Това не е научна книга (ако беше, едва ли щях да я прочета). Тя е плод на търпеливо и, иска ми се да кажа, влюбено вглеждане на човек, който открива за себе си (и за нас) нов свят. В разказите няма патетика, но има тихо преклонение пред Природата, продуктивно любопитство към проявленията на живота, някакво мъдро смирение към жестокостта на света, но и не по-малко мъдро ликуване от постъпки на жертвоготовност, общежитийност, справедливост... Такъв описва с думи света и живота на мравките Иван Лазаров и, за да повярваме в невероятното, ни го и показва във великолепните си рисунки и апликации.
Вече като срещна мравка не само ще й сторя път, но и ще се поспра, и ще се вгледам в малкия къс от живота й. Защото като чета за мравките, се чудя на какво отгоре сме горди?

Никола Вандов