Понеделници без 8 1/2
На 16 юли в пресклуба на БТА се състоя пресконференция на "Бояна филм" ЕАД, продуцент на предаването за българско кино "Киноцентърът представя: Понеделник 8 1/2". Поводът бе отказът на БНТ да продължи договора на външната продукция, който изтича на 6 август т.г. Мотивите са: че е с нисък рейтинг, че се подменяли филми от предварително одобрения списък, че продуцентските права на филмите, заснети до 1993, от 1 юли преминават в НФЦ, че е скъпо, че е изчерпано... Всичко това е оповестено на пресконференция на БНТ на 12 юли, но без знанието на никого от екипа на предаването.
Около Евгений Михайлов (изпълнителен директор на "Бояна филм" ЕАД) на пресконференцията седяха: Параскева Джукелова (водеща на предаването), Георги Дюлгеров (зам.-председател на Съвета на директорите на "Бояна филм"), Радослав Спасов (член на СД), Мая Нягулова (директор на НФЦ), Мая Даскалова (отговорен редактор), Стефан Командарев и Валентин Вълчев (режисьори).
След като изтъкна трите награди на "Понеделник 8 1/2" (включително и от БНТ) и големите му заслуги за популяризирането на родното ни кино, в продължение на около 40 минути Евгений Михайлов обори един по един мотивите на БНТ: предаването тръгва на 23 февруари 1998, когато рейтингът на праймтайма в БНТ е 25 %, след месец вече е 38-43 % и до днес е сред 5-те най-гледани предавания; при подновяване на договора през юли 2000 БНТ настоява да утвърди списък от филми, който е нарушен само 3 пъти и всяка промяна е била съгласувана с БНТ, съгласно чл. 3 от Анекса; продуцентските права са преминали към НФЦ още от 1 януари 2001 с изменението на Закона за авторските права през декември 2000 и до този момент "Бояна филм" няма проблеми с НФЦ; цената на блока (предаване + филм) е 8500 лева - най-евтините два часа в праймтайма; едва ли списък от 67 бъдещи заглавия говори за изчерпаност... Няколко пъти продуцентът на "Киноцентърът представя..." обвини БНТ в цензура. И акцентира върху цената на предаването - възможно най-изгодно за телевизията и доста скъпо за "Бояна филм". "С ръка на сърцето мога да ви кажа, че не само не е висока цената, но в Съвета на директорите сме се чудили дали да го правим, след като не ни е рентабилно. Но след като получаваме пари от чужди прожекции, решихме да продължим".
Факт е, че "Киноцентърът представя..." в продължение на 171 (с днешния) понеделници възроди любопитството към старите български филми, даде на много от тях шанс за нов живот/прочит, поставяйки ги в контекста на времето, предизвика интереса на младите, запечата последните думи на мнозина отишли си кинематографисти... В крайна сметка това бе едно от малкото гледаеми предавания в БНТ.
Оттук нататък БНТ разполага с български филми на касети, с подреден архив. И ще контактува пряко с НФЦ и тримата автори на филмите (сценарист, режисьори и оператор) или техните наследници - без съгласието на един от тях и кадър не може да се излъчи. Мая Нягулова уточни, че още не са водени никакви разговори. И че НФЦ е успял да повиши цената на 1 минута (прословутите 8 щ.д.) в договор с Нова телевизия.
И тъй като конкретната тема на пресконференцията беше "Киноцентърът след Понеделник 8 1/2, Евгений Михайлов оповести, че екипът вече води преговори с bTV за ново предаване ("развлекателно", уточни Параскева Джукелова) и "ще се опитаме да бъдем конкуренти на БНТ, но не в понеделник"; че на 6 август, когато ще бъде излъчен последният филм (още не се знае кой), "Бояна филм" ще вдигне могъщ купон ("не искам да превръщам завършека на предаването в жалейка") и ще подреди експозиция-подстъп към музей на българското кино - костюми, оръжия, реквизит, монитори, където ще се въртят всичките 174 (тогава) заглавия...
Както обикновено, когато Евгений Михайлов води пресконференция, журналистите едва се докопаха до микрофон. Затова пък мобилните телефони не спряха да звънят. Що се отнася до ръководството на БНТ, от него нямаше и следа: "Преди двайсетина дни им изпратихме писмо със списък от филми - без отговор. Не се обадиха поне кафе за сбогом да пием. Все пак успешно сме работили три години". Пресконференцията все пак бе проследена от репортерски екип на БНТ.
Всичко отново предстои: от новите предавания за кино (2) по Канал 1, та до промяна на Закона за радио и телевизия; от бъдещото предаване на "Бояна филм", та до приватизацията на Киноцентъра... Че и по-нататък.

Г.Д.