Изложбата ЕвроАртТемпо
"ЕвроАртТемпо" е изложба, представяща млади автори от балканските държави. В нея са включени творци от България, Македония и Югославия.
Темата на проекта е "Културата на мира" и младежкият принос, даващ на света съвременни "източноевропейски" художествени творби. Целта е да се преосмислят наново гледните точки и представите на младите художници от Югоизточна Европа за мястото на произведенията им сред "европейските ценности". Въпросът, дали творческото взаимодействие между младите творци от България и съседните балкански страни успява да реши проблемите по интегрирането, ще остане спорен и след тази изложба. Важното в случая е, че се правят подобни опити, макар и на регионално ниво. Истината е, че младите автори от балканския регион в повечето случаи са наясно с вижданията си за Европейския съюз. Но дали "Европата" има правилните представи за изкуството на "източните хора"? За да се получи реален диалог, би трябвало тези изложби да се показват не само пред нас, но и пред публика от Западна Европа.
Работата "Отвличане на Европа" на Христо Костов най-точно формулира идеята на проекта. Произведението е съставено от три огромни фото-постери, които репродуцират съставните части на разгъната кутия. В първия пример въоръжен похитител (младеж с нарисувани на гърдите си дванадесет звезди - символът на европейската общност) се опитва да се промъкне в кутията (Европа). На втория постер се вижда как Европа отваря кутията и подава ръка, но при третия вариант се оказва, че тя е отказала да отвори и затръшва "вратата" след себе си. "Похитителят" остава отвън отново сам и разочарован. Авторът отбелязва, че "актът на отвличане би следвало да се възприеме като акт на привличане на вниманието на митичната любима към моя балкански герой, превъплътил се в ролята на Зевс". Христо Костов успява да направи своеобразна компилация между митологичните и географски понятия.
В изложбата са показани и творбите на Адриана Динева, Биляна Виденова, Елена Вуйчич, Екатерина Рангелова, Красимира Кунева, Миглена Петрова, Никола Тенев, Николина Похлупкова, Соня Ковачева, Теодор Велев, Християн Кунчев и Ягодинка Константинова.
Изложбата е представена в Националната галерия за чуждестранно изкуство от 20 юли до 31 юли 2001 година. Проектът е съвместна инициатива на "Болканпийс" и фондация "Изследване на младежта", реализиран с подкрепата на Национален център за музеи, галерии и изобразителни изкуства и Европейска младежка фондация при Съвета на Европа.

Мария Славчева