Перловец на Слабаков
"Перловец - реката на живота", 2001, документален, 45 мин. Сценарист и режисьор - Андрей Слабаков, оператори: Иво Пейчев и Иван Татарски, продуценти: А.С.Филм - Андрей Слабаков, Национален филмов център, Българска национална телевизия.
"Перловец - лайняната река от извора до устието" бе работното заглавие на филма. То по-точно би отразявало както състоянието на изследвания обект, така и отношението ни към него. Темза-та и Сена-та на София бива изследвана от нарочна научна експедиция от извора до устието й, където се смесва с други свои посестрими по съдба, за да стане част от Световния океан. В този смисъл става и преливането на софийските отпадъци към Темза, "родната" река на водача на експедицията Дейвид Мосъп. Попадение е изборът на този човек за водач на изследователите - и външният му вид, и насмешливият му тон допълват чудесно саркастичния и самоироничен текст - едно от основните достойнства на филма и поредно доказателство за пристрастието на Андрей Слабаков към абсурда. Визуално кой знае какви изненади няма, освен откритието, че някъде в поречието на Перловец все пак има живот, та макар и чак при извора. Но пък музиката подчертава мощно авторовото внушение. Неизбежно трябва да се отбележи и музикалното оформление на ... Андрей Слабаков.
Нямаше по-добро място за премиерата на този филм от избраното от режисьора - над водата, на самия канал, под Орлов мост. Ако не друго, помирисахме в буквалния смисъл реката и това, което сме сторили с нея. А и атракцията си я биваше - музиката на "Акага" в съчетание с кларнета на Иво Папазов. Любопитни софиянци надничаха през перилата на най-софийския мост, одобряваха, махваха с ръка или се заканваха... На моменти, с обръщането на вятъра, реката, превърната в канал, напомняше за себе си. Някои не издържаха дълго. На други им беше интересно - все пак в експедицията участваха истински специалисти: ентомолог, арахнолог, биолог..., че и жив "местен кинорежисьор" - Пламен Масларов. Ето, и такива хора е "отгледал" Перловец...

Ирина Канушева